Сладкиш с праскови и сливи

Сладкиш с праскови и сливи

Начин на приготвяне:

За тестото разбийте маслото със захарта в кухненски робот. Когато побелее сместа, добавете малко по малко яйцето, жълтъците и настърганата цитрусова кора и продължете разбиването. Отделно смесете и пресейте сухите продукти. Добавете и тях към сместа. Разстелете тестото върху хартия за печене и сложете парче хартия и върху него. С помощта на точилка го разточете във формата на квадрат или на съда за печене, който ще ползвате. Сложете тестото в хладилник за 1 час. Като го извадите, отлепете двете парчета хартия и обърнете тестото върху алуминиево фолио, с което е постлана формата или съда за печене. Набучете тестето с вилица. Сложете го да се изпече за 15 минути във фурна, загрята на 180 градуса.
Ако имате възможност, направете сместа с плодовете 24 часа предварително. Но може да я направите и в момента. Нарежете плодовете на парчета и ги сложете в купа. Отделно смесете захрата, нишестето и анасона и ги пресипете при плодовете. Разбъркайте хубаво. Добавете и лимоновия сок.
За шоколадовите трохи смесете съставките в кухненски робот и разбийте. /Бадемовото брашно представлява много фино смляни бадеми./
Върху изпечената основа изсипете плодовата смес и изравнете. върху тях с ръце поставяйте от шоколадовите трохи, докато плодовете се покрият плътно. Изпечете сладкиша на 180 градуса за 15-20 минути. Нарежете го на квадратчета.

Продукти

За тестото:

  • 250 г масло
  • 150 г пудра захар
  • 1 яйце
  • 3 жълтъка
  • 1 настъргана кора от цитрусов плод
  • 400 г брашно
  • 100 г горчиво какао
  • 0.25 ч.л. сол
  • 15 г бакпулвер

За шоколадовите трохи:

  • 175 г захар
  • 5 г бакпулвер
  • 25 г какао
  • 115 г брашно
  • 125 г масло
  • 140 г бадемово брашно
  • 0.5 портокал
  • настъргана кора

За плодовия пълнеж:

  • 500 г праскови
  • 500 г сливи
  • 300 г захар
  • 200 г царевично нишесте
  • 1 ч.ч. лимонов сок
  • 2 бр. звездички анасон
  • натрошени бадеми

Свързани рецепти