Сладкиш с меласа

Сладкиш с меласа
Предаване: Турска кухня с РефикаГледайте в: Понеделник, 8 юни, 20:00 | Вторник, 9 юни, 02:40

Начин на приготвяне:

1. Разтопете маслото в голяма тенджера. Добавете предварително пресятото брашно и го запечете за 5-6 минути при непрекъснато разбъркване.

2. Смесете меласата и водата, разбъркайте. Намалете силата на огъня и добавете сместа постепенно към брашното и маслото, като разбърквате непрекъснато и разбивате бучките, които се образуват.

3. Добавете нарязаните или едро смлените печени лешници. Разбъркайте добре и дръпнете от огъня.

4. Изсипете сместа в предварително намазнена кръгла форма за кекс с дупка по средата. Изравнете сместа и оставете да изстине. След това поставете в хладилник докато се стегне.

5. Извадете сладкиша от формата и го поставете върху голяма чиния. Разбийте тахана с кафявата захар. Полейте сладкиша със сместа. Накрая полейте и с вода от портокалов цвят.

6. Сервирайте парче сладкиш с меласа с чаша топъл турски чай.

Продукти

250 г масло

2 1/2 ч.ч. (340 г) брашно

2 1/2 ч.ч. (625 мл) меласа

2 1/2 ч.ч. (625 мл) вода

3 шепи печени белени лешници

5 с.л. тахан

2 с.л. кафява захар

4-5 с.л. вода от портокалов цвят

Свързани рецепти