Сладкиш с меласа
Рецепта от: Рефика Биргюл
1. Разтопете маслото в голяма тенджера. Добавете предварително пресятото брашно и го запечете за 5-6 минути при непрекъснато разбъркване.
2. Смесете меласата и водата, разбъркайте. Намалете силата на огъня и добавете сместа постепенно към брашното и маслото, като разбърквате непрекъснато и разбивате бучките, които се образуват.
3. Добавете нарязаните или едро смлените печени лешници. Разбъркайте добре и дръпнете от огъня.
4. Изсипете сместа в предварително намазнена кръгла форма за кекс с дупка по средата. Изравнете сместа и оставете да изстине. След това поставете в хладилник докато се стегне.
5. Извадете сладкиша от формата и го поставете върху голяма чиния. Разбийте тахана с кафявата захар. Полейте сладкиша със сместа. Накрая полейте и с вода от портокалов цвят.
6. Сервирайте парче сладкиш с меласа с чаша топъл турски чай.
Продукти
- 250 г масло
- 2 1/2 ч.ч. (340 г) брашно
- 2 1/2 ч.ч. (625 мл) меласа
- 2 1/2 ч.ч. (625 мл) вода
- 3 шепи печени белени лешници
- 5 с.л. тахан
- 2 с.л. кафява захар
- 4-5 с.л. вода от портокалов цвят
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене