Сладкиш с меласа

1. Разтопете маслото в голяма тенджера. Добавете предварително пресятото брашно и го запечете за 5-6 минути при непрекъснато разбъркване.

2. Смесете меласата и водата, разбъркайте. Намалете силата на огъня и добавете сместа постепенно към брашното и маслото, като разбърквате непрекъснато и разбивате бучките, които се образуват.

3. Добавете нарязаните или едро смлените печени лешници. Разбъркайте добре и дръпнете от огъня.

4. Изсипете сместа в предварително намазнена кръгла форма за кекс с дупка по средата. Изравнете сместа и оставете да изстине. След това поставете в хладилник докато се стегне.

5. Извадете сладкиша от формата и го поставете върху голяма чиния. Разбийте тахана с кафявата захар. Полейте сладкиша със сместа. Накрая полейте и с вода от портокалов цвят.

6. Сервирайте парче сладкиш с меласа с чаша топъл турски чай.

Продукти

  • 250 г масло
  • 2 1/2 ч.ч. (340 г) брашно
  • 2 1/2 ч.ч. (625 мл) меласа
  • 2 1/2 ч.ч. (625 мл) вода
  • 3 шепи печени белени лешници
  • 5 с.л. тахан
  • 2 с.л. кафява захар
  • 4-5 с.л. вода от портокалов цвят

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички