Начин на приготвяне:
1. За тестото сложете в купа яйцата и заквасената сметана. Настържете фино кората на лимона и добавете малко захар. Затоплете сместа на водна баня, като я разбивате от време на време.
2. Когато се получи нещо като кашичка, дръпнете сместа от котлона. Добавете маслото и изчакайте то да се поразтопи.
3. В друга купа смесете брашното с бакпулвера, царевичното нишесте и по-голямата част от захарта и я разбъркайте с помощта на миксер.
4. В трета купа сложете замразените плодове и сипете малко от брашното при тях. Оваляйте ги хубаво в него.
5. Добавете течните съставки към сухите и разбъркайте с помощта на миксер до хомогенност. Накрая добавете плодовете, оваляни в брашно. Те трябва само да се разбъркат с тестото, а не да се смачкат.
6. Намаслете керамична форма за пай, може да я постелете и с хартия за печене. Изсипете тестото за сладкиша и хубаво го загладете.
7. За трохите сипете върху плота брашното, канелата, захарта, солта и бакпулвера. Добавете нарязаното на кулчета студено масло и претривайте продуктите през пръстите си докато се получат трохи.
8. Разпределете трохите равномерно върху сладкиша и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
9. За крема разбийте маслото с пудрата захар, като я добавяте на порции, до получаване на пухкав и мек крем. Остържете вътрешността на шушулката ванилия и я добавете. Разбъркайте крем сиренето /или маскарпоне/, за да не е студено, и го добавете в крема. Разбийте до хомогенност.
10. Украсете сладкиша с топчици от крема и пресни горски плодове - ягоди, боровинки, къпини.
2. Когато се получи нещо като кашичка, дръпнете сместа от котлона. Добавете маслото и изчакайте то да се поразтопи.
3. В друга купа смесете брашното с бакпулвера, царевичното нишесте и по-голямата част от захарта и я разбъркайте с помощта на миксер.
4. В трета купа сложете замразените плодове и сипете малко от брашното при тях. Оваляйте ги хубаво в него.
5. Добавете течните съставки към сухите и разбъркайте с помощта на миксер до хомогенност. Накрая добавете плодовете, оваляни в брашно. Те трябва само да се разбъркат с тестото, а не да се смачкат.
6. Намаслете керамична форма за пай, може да я постелете и с хартия за печене. Изсипете тестото за сладкиша и хубаво го загладете.
7. За трохите сипете върху плота брашното, канелата, захарта, солта и бакпулвера. Добавете нарязаното на кулчета студено масло и претривайте продуктите през пръстите си докато се получат трохи.
8. Разпределете трохите равномерно върху сладкиша и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25 минути.
9. За крема разбийте маслото с пудрата захар, като я добавяте на порции, до получаване на пухкав и мек крем. Остържете вътрешността на шушулката ванилия и я добавете. Разбъркайте крем сиренето /или маскарпоне/, за да не е студено, и го добавете в крема. Разбийте до хомогенност.
10. Украсете сладкиша с топчици от крема и пресни горски плодове - ягоди, боровинки, къпини.
Продукти
За тестото:
- 2 яйца
- 200 г заквасена сметана
- 1 лимон
- настъргана кора
- 315 г брашно
- 1 щипка сол
- 1 ч.л. бакпулвер
- 50 г царевично нишесте
- 200 г замразени горски плодове
- 200 г меко масло
- 230 г фина бяла захар
За трохите:
- 160 г брашно
- 120 г светлокафява захар
- 1 ч.л. канела
- 1 щипка сол
- 115 г масло
- 1 щипка бакпулвер
За гарниране:
- 1 шушулка ванилия
- 125 г меко масло
- 125 г пудра захар
- 125 г крема сирене
- горски плодове