Начин на приготвяне:

1. За масленото тесто нарежете на малки кубчета студеното масло и го сипете в купа заедно с брашното и захарта. Разбийте с помощта на миксер или кухненски робот до образуването на трохи. Добавете предварително разбитото яйце и разбийте отново. Омесете леко тестото с ръце, увийте го в прозрачно фолио и го поставете в хладилник за 30 минути.
2. Разточете тестото върху обилно поръсен с брашно плот, като го обръщате често по посока на часовниковата стрелка. дебелината на тестото трябва да е 0.5 см. Прехвърлете тестото в предварително намаслена форма за пай. Притиснете го по дъното и стените на формата и изрежете излишното тесто. надупчете тестото с вилица и постелете парче хартия за печене върху него. В хартията сипете шепа боб или ориз. Печете блата в предварително загрята фурна на 150 градуса 20 минути. Извадете блата, отстранете хартията и варивото, намажете тестото с разбито яйце и върнете във фурната за още 3 минути.
3. За плодовия пълнеж сипете пресни или замразени червени боровинки в тенджерка заедно със захарта и малко вода. Варете докато сместа придобие гъстотата на сладко, като бъркате от време на време. Дръпнете от огъня и оставете да изстине.
4. За франджипана разбийте маслото със захарта с помощта на миксер до пухкавост. добавете брашното, бакпулвера, солта и смлените бадеми и разбийте отново, до хомегенност. Добавете яйцата едно по едно, без да спирате разбиването. накрая добавете 1 ч.л. ванилов екстракт.
5. Сипете плодовия пълнеж върху изстиналата основа и го разнесете равномерно. Върху него сипете франджипана и го разпределете равномерно. Поръсете с пресни или замразени боровинки. Печете сладкиша в предварително загрята фурна на 150 градуса 30 минути. Извадете сладкиша, поръсете с филирани бадеми и печете още 20 минути.

Продукти

За плодовия пълнеж:

  • 400 г червени боровинки
  • 300 г захар
  • вода

За масленото тесто:

  • 250 г брашно
  • 150 г студено масло
  • 2 с.л. захар
  • 1 яйце

За франджипана:

  • 300 г студено масло
  • 300 г захар
  • 200 г смлени бадеми
  • 100 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • щипка сол
  • ванилов екстракт
  • 100 г боровинки

Допълнително:

  • 3 с.л. филирани бадеми
  • разбито яйце за намазване

Свързани рецепти