1. Измийте добре мандарините и ги поставете в тенджера с вода, така че да са покрити. Щом водата заври, варете на слаб огън 20-30 минути, докато омекнат. Извадете мандарините и ги разрежете на четвъртини. Смелете ги в блендер и оставете сместа да изстине.

2. В голяма купа настържете на фино ренде кората на лимона. Добавете яйцата и захарта. Разбийте с помощта на миксер. Добавете зехтина на тънка струйка при непрекъснато разбиване, до получаването на консистенция на емулсия.

3. Добавете бадемовото брашно и разбъркайте до хомогенност,  с помощта на шпатула. Добавете пасираните мандарини и разбъркайте отново. Добавете бакпулвера, разбъркайте.

4. Изсипете сместа в предварително намаслена и постлана с хартия за печене тавичка (диаметър 20 см). Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор 45-50 минути.

5. В тенджерка сипете лимоновия сок и захарта. Разбъркайте на слаб огън, докато захарта се разтопи.

6. Надупчете сладкиша на много места, както е в тавичката, с помощта на дървено шишче. Залейте с лимоновия сироп. Оставете сладкиша да изстине напълно. След това поръсете с пудра захар. Поднесете с лъжица бита сметана и резени портокал.

Продукти

  • 2 големи клементини
  • 4 големи яйца от свободно отглеждани кокошки
  • 1 голям лимон, настъргана кора
  • 160 г светлокафява захар
  • 100 мл зехтин
  • 175 г бадемово брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • За сиропа:
  • 15 г захар
  • 1 голям лимон, сок
  • За сервиране:
  • пудра захар
  • 250 мл бита сметана
  • резени портокал

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички