Сладкиш с бадеми и мандарини
Рецепта от: Рик Стайн
1. Измийте добре мандарините и ги поставете в тенджера с вода, така че да са покрити. Щом водата заври, варете на слаб огън 20-30 минути, докато омекнат. Извадете мандарините и ги разрежете на четвъртини. Смелете ги в блендер и оставете сместа да изстине.
2. В голяма купа настържете на фино ренде кората на лимона. Добавете яйцата и захарта. Разбийте с помощта на миксер. Добавете зехтина на тънка струйка при непрекъснато разбиване, до получаването на консистенция на емулсия.
3. Добавете бадемовото брашно и разбъркайте до хомогенност, с помощта на шпатула. Добавете пасираните мандарини и разбъркайте отново. Добавете бакпулвера, разбъркайте.
4. Изсипете сместа в предварително намаслена и постлана с хартия за печене тавичка (диаметър 20 см). Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор 45-50 минути.
5. В тенджерка сипете лимоновия сок и захарта. Разбъркайте на слаб огън, докато захарта се разтопи.
6. Надупчете сладкиша на много места, както е в тавичката, с помощта на дървено шишче. Залейте с лимоновия сироп. Оставете сладкиша да изстине напълно. След това поръсете с пудра захар. Поднесете с лъжица бита сметана и резени портокал.
Продукти
- 2 големи клементини
- 4 големи яйца от свободно отглеждани кокошки
- 1 голям лимон, настъргана кора
- 160 г светлокафява захар
- 100 мл зехтин
- 175 г бадемово брашно
- 2 ч.л. бакпулвер
- За сиропа:
- 15 г захар
- 1 голям лимон, сок
- За сервиране:
- пудра захар
- 250 мл бита сметана
- резени портокал
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем