Сладкиш от крем-карамел на леля Роса
В прясното мляко се накисва шушулка ванилия. След това се прецежда. Добавя се кондензираното мляко. След това и яйцата. Сместа се бие с тел много леко, с въртеливи движения, за да не се образува много въздух.
За блата първо се охлаждат яйцата и захарта на водна баня. След това започват да се бият с миксер или с кухненски робот. Добавя се и ваниловата есенция, която може да се замени с портокалова. Сместа се бърка докато стане с такава гъстото, че да може да се пишат букви с него. Тогава добавяме пресетите брашно и нишесте на три пъти, като разбъркваме на ръка. Движенията трябва да са от центъра навън, бавно.
На дъното на кръглата форма с дупка се изсипва предварително приготвеният карамел. За да не стане твърд карамелът, при приготвянето му трябва да се добави вода. Така той става карамелен сироп. Отгоре се изсипва блата. А след това в едното ъгълче бавно се изсипва сместа за крема. Тя започва да потъва. А отгоре остава сместа за блата. Формата със сладкиша се слага в тава с вода, поне колкото да покрие частта с карамела. Пече се на бавен огън, като крем карамел.
Внимавайте при обръщането на сладкиша.
За блата първо се охлаждат яйцата и захарта на водна баня. След това започват да се бият с миксер или с кухненски робот. Добавя се и ваниловата есенция, която може да се замени с портокалова. Сместа се бърка докато стане с такава гъстото, че да може да се пишат букви с него. Тогава добавяме пресетите брашно и нишесте на три пъти, като разбъркваме на ръка. Движенията трябва да са от центъра навън, бавно.
На дъното на кръглата форма с дупка се изсипва предварително приготвеният карамел. За да не стане твърд карамелът, при приготвянето му трябва да се добави вода. Така той става карамелен сироп. Отгоре се изсипва блата. А след това в едното ъгълче бавно се изсипва сместа за крема. Тя започва да потъва. А отгоре остава сместа за блата. Формата със сладкиша се слага в тава с вода, поне колкото да покрие частта с карамела. Пече се на бавен огън, като крем карамел.
Внимавайте при обръщането на сладкиша.
Продукти
- За крема:400 мл мляко 1 шушулка ванилия 400 мл кондензирано мляко 7 яйцаЗа блата:4 яйца 4 жълтъка 250 г захар 200 г брашно 20 г царевично нишесте ванилова есенция
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Джейми Оливър
Оризов пудинг с ягодов конфитюр
Рецепти Джейми Оливър
Целувка с круши и шоколадов сос
Рецепти Джейми Оливър
Тиквени мъфини
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене