Сладкиш "Дунавски вълни"

Сладкиш "Дунавски вълни"

Начин на приготвяне:

1. За тестото разбийте мекото масло със захарта с помощта на миксер, до хомогенност. Добавете яйцата едно по едно, без да спирате разбиването. Добавете брашното и разбийте до пухкавост.
2. Намаслете дъното и стените на квадратна тавичка /21х21 см/  и постелете с хартия за печене. Изсипете половината тесто в тавичката и го разстелете равномерно. Към останалото тесто добавете какаото и разбъркайте добре. Изсипете какаовото тесто върху бялото и го разстелете равномерно. Отгоре поръсете неразмразените череши. Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса 25-30 минути. Оставете кекса да изстине добре.
3. За ваниловия крем сипете в купа жълтъка със захарта и брашното. Добавете малко прясно мляко и разбъркайте на гладка кашичка. Останалото мляко сипете в тенджерка заедно с остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Щом то заври, добавете го към кашичката внимателно, разбъркайте и върнете всичко в тенджерката. Бъркайте енергично 5 минути. Изсипете крема върху метален поднос и го разстелете. Покрийте с прозрачно фолио и оставете да изстине.
4. Разбийте мекото масло с пудрата захар с помощта на миксер. Добавете изстиналия ванилов крем и разбийте до хомогенност. Разстелете ваниловия крем върху изстиналия кекс, без да го вадите от тавата. Поставете сладкиша в хладилник за 1 час.
5. Начупете шоколада и го разтопете на водна баня. Щом го дръпнете от огъня, добавете маслото и разбъркайте докато се разтопи. Разстелете шоколадовия ганаш върху студения сладкиш.
6. Поставете сладкиша в хладилник за около минута, докато шоколада се втвърди. Извадете сладкиша и направете вълни в шоколада с помощта на назъбена шпатула. Върнете сладкиша в хладилника.
7. Извадете сладкиша от тавичката и отлепете хартията за печене. Нарежете сладкиша на 10 правоъгълни парчета. 
а.

Продукти

За кексовото тесто:

  • 250 г масло
  • 250 г захар
  • 5 яйца
  • 250 г брашно
  • 1 с.л. какао
  • 150 г замразени череши

За крема:

  • 0.5 шушулка ванилия
  • 125 мл прясно мляко
  • 25 г захар
  • 1 жълтък
  • 1 с.л. брашно
  • 125 г масло
  • 30 г пудра захар

За шоколадовия ганаш:

  • 200 г натурален шоколад
  • 1 с.л. масло

Свързани рецепти