Сладки и солени понички
1. За тестото затоплете леко млякото в тенджерка и добавете към него сухата мая. Дръпнете от котлона и разбъркайте. Разтопете маслото.
2. Пресипете млякото с маята в купа, добавете маслото, яйцето и солта и разбъркайте леко. Добавете брашното и разбъркайте до гладкост. Пресипете тестото по равно, в две купи и ги покрийте с влажна кухненска кърпа. Оставете го да втаса за 30 минути.
3. За сладките понички накиснете стафидите в топла вода за 30 минути, след това ги прецедете. Обелете и нарежете ябълките на малки кубчета. Добавете стафидите, касиса и кубчетата ябълка в купата при тестото и разбъркайте добре.
4. За солените понички нарежете лука на колелца, а листата мента - на ситно. Накъсайте сьомгата. Добавете всички продукти заедно с граха към тестото, в купата и разбъркайте добре.
5. Загрейте олио в дълбока тенджера до 180 градуса. С помощта на лъжица за сладолед, предварително намазана с малко олио, взимайте от тестото за солените понички. Пържете поничките до златисто, като ги обръщате от всички страни. Не пържете по много наведнъж. Изваждайте изпържените понички върху кухненска салфетка.
6. Сладките понички поръсете с пудра захар, а солените с малко едра сол.

Продукти

  • За сладките понички:125 г стафиди 75 г сушен касис 1 ябълкаЗа солените понички:1 стрък пресен лук 125 г пушена сьомга 2 стръка мента 75 г замразен грахЗа тестото:50 г масло 500 мл прясно мляко 1 пакетче суха мая 1 яйце 500 г брашно щипка солДопълнително:2 литра олио

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички