Сладки чаени хлебчета /скони/

Сладки чаени хлебчета /скони/

Начин на приготвяне:

1. В голяма купа сипете брашното, бакпулвера, захарта и солта. Добавете студеното масло, нарязано на кубчета. Смесете продуктите с ръце.
2. Добавете пресни те боровинки и нарязаните на ситно сушени кайсии. Добавете сметаната, яйцата и ваниловия екстракт и омесете всичко добре.
3. Извадете тестото върху набрашнен плот и го притиснете с ръце до образуването на лист с дебелина 3 см. С помощта на ринг или чаша изрежете кръгчета. Подредете хлебчетата в плоска тава, постлана с хартия за печене. Намажете ги с разбито яйце, поръсете ги с малко захар и ги печете 20 минути в предварително загрята фурна на 175 градуса.
4. Щом хлебчетата изстинат, разрежете ги на две, по хоризонтал. Върху долната част на хлебчето сипете предварително разбита сметана, а върху нея супена лъжица сладко от боровинки. Поставете капачето на хлебчето.
5. За лимоновия крем измийте добре лимоните и ги подсушете. Сложете лимоновата кора в купа заедно със захарта и пасирайте сместа. В друга купа разбийте мекото масло с помощта на миксер. Добавете яйцата едно по едно, без да спирате разбиването. Добавете ваниловия екстракт, солта и сока от лимон и лайм. Разбийте сместа и я пресипете в тенджерка. Сложете я на слаб огън и гответе докато крема се посгъсти. Предипете крема в стъклен буркан и го солжете в хладилник да се стегне.
6. Поднесете сладките чаени хлебчета с лимонов крем.

Продукти

  • 500 г брашно
  • 1 с.л. бакпулвер
  • 75 г захар
  • 1 ч.л. сол
  • 120 г студено масло
  • 150 мл течна сметана
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. ванилов екстракт
  • 2 с.л. боровинки
  • 100 г сушени кайсии

За лимоновия крем:

  • 3 лимона
  • 375 г захар
  • 120 г меко масло
  • 5 яйца
  • щипка сол
  • 1 ч.л. сол
  • 100 мл лимонов сок
  • 25 мл сок от лайм

Допълнително:

  • 1 разбито яйце за намазване
  • захар
  • бита сметана
  • сладко от боровинки

Свързани рецепти