Салата от киноа, сладки картофи и нахут

Салата от киноа, сладки картофи и нахут

Начин на приготвяне:

1. Измийте киноата под течаща вода. Сварете я в зеленчуковия бульон за 5 минути. Прецедете я и я върнете в тенджерата, вкоято сте я варили. Захлупете.
2. Обелете сладките картофи и ги нарежете на дребни кубчета. Накъсайте карфиола на розички. Прецедете нахута. Сипете зеленчуците в плоска тава, постлана с хартия за печене. Поръсете ги с кимион, гарам масала, канела и куркума. Хубаво разбъркайте с ръце. Поръсете със сол и олио и отново разбъркайте. Печете зеленчуците в предварително загрята фурна на 200 градуса 15-20 минути.
3. За дресинга настържете в купичка джинджифила и чесъна. Добавете меда и сока от лайм. Налейте олиото на струйка, като разбърквате. Накрая добавете нарязаните на ситно листа мента и кориандър.
4. Обелете и нарежете авокадото на парченца. Нарежете солените ядки шам-фъстък и ги сложете в голяма купа. Добавете киноата, стафидите и авокадото. Поръсете с половината дресинг и разбъркайте добре. Добавете печените зеленчуци, останалия дресинг и разбъркайте отново.
5. На дъното на чиния наредете листа зелена салата. В тях сипете купчинка от салатата. Поръсете със сурови слънчогледови или тиквени семки, соеви кълнове и други кълнове по избор.

Продукти

  • 175 г киноа
  • 500 мл зеленчуков бульон
  • 25 г стафиди
  • 3 с.л. ядки шам-фъстък
  • 1 зелена салата
  • 1 авокадо

За печените зеленчуци:

  • 2 сладки картофа
  • 1 глава карфиол
  • 150 г сварен нахут
  • 0.5 ч.л. смлян кимион
  • 1 ч.л. гарам масала
  • 0.5 ч.л. канела
  • щипка куркума
  • 1 ч.л. сол
  • 2 с.л. олио

За дресинга:

  • 2 скилидки чесън
  • 1 ч.л. настърган джинджифил
  • 1 ч.л. мед
  • 0.5 лайм
  • сок
  • 3 с.л. олио
  • 2 с.л. нарязани листа мента
  • 2 с.л. нарязан кориандър

Свързани рецепти