1. За основата на тарта сипете брашното, солта и захарт в кухненски робот и разбъркайте за кратко. Добавете нарязаното на малки кубчета студено масло и разбийте отново. Щом сместа придобие консистенцията на каша, добавете в движение 1/4 ч.ч. леденостудена вода. Ако тестото не задържа формата си, когато го стиснете в дланта си, добавете още вода, за да получите желаната консистенция. Всяко натискане на копчето за разбиване не трябва да трае повече от 30 секунди.

2. Оформете тестото на плосък диск и го увийте в прозрачно фолио. Поставете в хладилник за 1-2 часа.

3. Разточете тестото върху набрашнен плот в кръг с диаметър 30 см. Прехвърлете го във форма за тарт с подвижно дъно (диаметър - 24 см, височина - 5 см). Притиснете тестото към дъното и стените. С длан отстранете излишното тесто по краищата. Поставете във фризера за 1 час.

4. Поставете формата с основата за тарта в плоска тава. Поставете парче хартия за печене върху тестото и сипете 1/2 кг суров боб върху нея. Печете "на сляпо" в предварително загрята фурна на 190 градуса 30 минути. Отстранете хартията и зърната боб и печете още 10 минути, до златистокафяво. След това оставете основата да изстине.

5. В купа смесете изварата, заквасената сметана, жълтъка, ванилията, разтопеното масло и щипката сол. Разбъркайте до хомогенност. В друга купа разбъркайте захарта и брашното. Добавете захарта и брашното към изварата и разбъркайте.

6. Разбийте белтъците с помощта на миксер. Щом започнат да образуват пяна, добавете захарта малко по малко, без да спирате разбиването. Разбивайте 4 минути, докато се образуват меки връхчета.

7. Добавете половината разбити белтъци към сместа за пълнежа и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. След това добавете останалите и отново разбъркайте.

8. Изсипете пълнежа върху основата. Печете тарта в предварително загрята фурна на 190 градуса 45-55 минути.

9. Оставете тарта да изстине във формата. Поднесете тарта леко топъл или на стайна температура.

Продукти

  • За тестото:
  • 2.5 ч.ч. брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 226 г студено безсолно масло
  • 1/4-1/2 ч.ч. леденостудена вода
  • За пълнежа:
  • 1 1/3 ч.ч. захар
  • 1 с.л. + 1 ч.л. брашно
  • 2 1/3 ч.ч. извара
  • 2/3 ч.ч. заквасена сметана
  • 1 голям жълтък
  • 4 големи белтъка
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1 1/2 ч.л. ванилов екстракт
  • 1 с.л. + 1 ч.л. разтопено масло

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички