Сладък пай с нар
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За бадемовия пандишпан смелете фино филираните бадеми в блендер. Пресипете ги в купа и добавете бакпулвера и ваниловата захар. Разбъркайте. Отделно разбийте белтъците с помощта на миксер до получаването на пяна. Добавете пудрата захар към разбитите белтъци и разбъркайте добре, с помощта на шпатула. Добавете сухите съставки към белтъците и разбъркайте до хомогенност, внимателно.
2. Намаслете плитка форма за пай с подвижно дъно. Изсипете сместа за блата в нея и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
3. За кайсиевия компот разтопете маслото в тенджерка. разрежете кайсиите на две и отстранете костилките им. Нарежете половинките на резени и ги добавете в тенджерката заедно съсъ захарта и пръчката канела. Разбъркайте добре и задушавайте 4 минути. Оставете кайсиите да се охладят.
4. За крема разбийте сметаната с помощта на миксер, до плътност. Поставете я в хладилника. Накиснете желатина в купа със студена вода за 10 минути. В тенджерка сипете сока от нар и го оставете да заври. В купичка разбийте жълтъците със захарта. Добавете горещия сок от нар към жълтъците, като бъркате енергично. Върнете сместа на котлона и бъркайте, докато тя се посгъсти. Дръпнете от котлона и добавете изтискания желатин. Разбъркайте, за да се разтопи той. Пресипете крема в купа и го охладете на ледена водна баня, т.е. поставете купата върху друга, пълна с лед и студена вода.
5. Добавете охладения крем към охладената бита сметана и разбъркайте до хомогенност.
6. Поставете охладения блат върху поднос. Върху блата поставете предварително намазнен от вътрешната страна с олио ринг /диаметър 23 см/ и изсипете крема в него. Поставете пая във фризера за 10 минути.
7. Нарежете смокините на четвъртинки. С почукване изтръскайте зърната нар в купа.
8. Щом кремът се стегне, отстранете ринга, като го затоплите с ръка. Отгоре подредете резени смокини и задушени кайсии. Поръсете със зърна нар, кедрови ядки и ядки шам-фъстък. Поръсете с течен мед.
2. Намаслете плитка форма за пай с подвижно дъно. Изсипете сместа за блата в нея и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30 минути.
3. За кайсиевия компот разтопете маслото в тенджерка. разрежете кайсиите на две и отстранете костилките им. Нарежете половинките на резени и ги добавете в тенджерката заедно съсъ захарта и пръчката канела. Разбъркайте добре и задушавайте 4 минути. Оставете кайсиите да се охладят.
4. За крема разбийте сметаната с помощта на миксер, до плътност. Поставете я в хладилника. Накиснете желатина в купа със студена вода за 10 минути. В тенджерка сипете сока от нар и го оставете да заври. В купичка разбийте жълтъците със захарта. Добавете горещия сок от нар към жълтъците, като бъркате енергично. Върнете сместа на котлона и бъркайте, докато тя се посгъсти. Дръпнете от котлона и добавете изтискания желатин. Разбъркайте, за да се разтопи той. Пресипете крема в купа и го охладете на ледена водна баня, т.е. поставете купата върху друга, пълна с лед и студена вода.
5. Добавете охладения крем към охладената бита сметана и разбъркайте до хомогенност.
6. Поставете охладения блат върху поднос. Върху блата поставете предварително намазнен от вътрешната страна с олио ринг /диаметър 23 см/ и изсипете крема в него. Поставете пая във фризера за 10 минути.
7. Нарежете смокините на четвъртинки. С почукване изтръскайте зърната нар в купа.
8. Щом кремът се стегне, отстранете ринга, като го затоплите с ръка. Отгоре подредете резени смокини и задушени кайсии. Поръсете със зърна нар, кедрови ядки и ядки шам-фъстък. Поръсете с течен мед.
Продукти
- За блата:125 г филирани бадеми 4 белтъка 215 г пудра захар 0.5 с.л. ванилова захар 1 ч.л. бакпулверЗа кайсиевия компот:7 кайсии 2 с.л. масло 1 пръчка канела 1 с.л. захарЗа крема:200 мл течна сметана 2 листа желатин 120 мл сок от нар 3 жълтъка 40 г захарЗа топинга:2 с.л. запечени кедрови ядки 3 смокини 0.5 нар 2 с.л. запечени ядки шам-фъстък 1 с.л. мед
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери