Начин на приготвяне:

1. В купичка начупете маята и добавете към нея 100 мл топла вода. Разбъркайте и изчакайте маята да се разтвори.

2. В купа сипете брашното, солта и нарязаната на кубчета свинска мас. Разбъркайте с помощта на миксер или кухненски робот. Добавете сместа с маята и продължете да разбърквате. След това добавете останалата вода постепенно, при непрекъснато разбъркване. Щом се оформи песто, извадете го върху набрашнения плот и го омесете. Поставете в чиста купа, покрийте с кухненска кърпа и оставете на топло да втаса за 1 час.

3. Разстелете тестото в правоъгълна форма върху набрашнения плот и изсипете върху него сушените плодове и цитрусови корички. Омесете тестото внимателно. Не добавяйте много брашно по време на месенето. Поставете тестото в предварително намазнена кръгла или правоъгълна форма. Оставете на топло да втаса за 30 минути.

4. Поставете сладкия хляб в предварително загрята фурна на 220 градуса за 30-40 минути.

5. В тенджерка сипете захарта заедно с 200 мл вода. Сварете захарен сироп.

6. Извадете не напълно изстиналия сладък хляб от формата и го поставете в чиния или върху дъска. С помощта на четка нанесете захарния сироп въху хляба. Сервирайте сладкия хляб със сладко от малини и заквасена сметана.

Продукти

  • 15 г прясна мая
  • 275 мл топла вода
  • 450 г брашно
  • 2 щипки сол
  • 150 г свинска мас
  • 100 г тъмни стафиди
  • 75 г сушени червени боровинки
  • 50 г захаросани цитрусови корички
  • 100 г захар

Свързани рецепти