Скумрия по азиатски

Скумрия по азиатски

Начин на приготвяне:

1. Филетирайте скумрията, като оставите кожата и. Отстранете костите. Загрейте тиган за 5 минути и поставете филетата в него, с кожата надолу. Поръсете със сол, черен пипер и фино настъргана лимонова кора. печете рибата 7 минути. Обърнете я откъм месото и печете не повече от минута.
2. Сипете ориза в тенджера и го залейте с 2 ч.ч. вода. добавете щипка сол и го оставете да заври. намалете огъня и варете ориза 7-8 минути. Оставете го захлупен 10-15 минути.
3. За азиатския дресинг в дълбока чиния настържете скилидката чесън, джинджифила, лютата чушка, пресния лук и кората на 1 лайм. накъсайте листата кориандър и добавете сусамово олио, соев сос, сока от двата лайма и мед. Разбъркайте добре.
4. В чиния сипете пухкав варен ориз, върху него поставете филе печена скумрия. Поръсете с дресинг, както и с кръгчета пресен лук и люта чушка, листа кориандър и мента.

Продукти

  • 1 ч.ч. ориз басмати
  • сол и черен пипер
  • 4 х170 г филета от скумрия
  • 1 стрък пресен лук
  • 2 стръка кориандър
  • 2 стръка мента

За дресинга:

  • 1 скилидка чесън
  • 1 см джинджифил
  • 1 стрък пресен лук
  • 1 червена люта чушка
  • 2 лайма
  • настъргана кора и сок
  • 2 стръка кориандър
  • 4 с.л. соев сос
  • 2 ч.л. течен мед
  • 4 с.л. сусамово олио
  • зехтин

Свързани рецепти