Скумрия на скара с люти чушки и салса верде

Скумрия на скара с люти чушки и салса верде

Начин на приготвяне:

1. Отрежете главите на скумриите и почистете рибите от вътрешности. Разтворете ги като пеперуди и внимателно отстанете главната кост. 2. Поръсете рибите със сол иги изпечете върху добре загрята скара, като ги поставите първо с кожата надолу. Нанижете лютите чушки падрон /много люти/ цели на шишче и ги изпечете върху скарата.
3. За "бульона" нарежете на ситно лука, чесъна и лютите чушки и ги сложете в голяма купа. Добавете и нарязаните домати. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте зеленчуците с ръце, като ги стискате. Оставете за 10-15 минути. След това прехвърлете сместа в тензух и изтискайте сока в купа. Към сока добавете малко саламура от каперсите и зехтин. Разбъркайте.
4. За салса верде нарежете много на ситно зелените подправки, изцедените филенца аншоа и каперсите. Поставете сместа в купа и разбъркайте много добре. Непосредствено преди поднасяне овкусете с малко зехтин, горчица и малко от маринатата на каперсите, сол и черен пипер и разбъркайте.
5. Нарежете доматите /задължително със стайна температура/ на тънки кръгчета и ги подредете легнали в голяма чиния. Поръсете ги с малко от суровия бульон.
6. Подредете печените скумрии върху доматите. Отстрани подредете печените люти чушки и топчици от салса верде. Поръсете с дресинга от "бульона".

Продукти

За зеленчуковия бульон:

  • 6 глави воден лук
  • 6 узрели домата
  • 6 зелени люти чушки
  • 2 скилидки чесън

  • 4 скумрии
  • 3 скилидки чесън
  • сол и черен пипер
  • 4 домата
  • 16 люти чушки падрон

За салса верде:

  • 30 г филенца аншоа
  • 2 с.л. каперси
  • шепа мента
  • шепа рукола
  • шепа магданоз
  • зехтин
  • 1 с.л. английска горчица

Свързани рецепти