Начин на приготвяне:

Скампи са морски раци или едри скариди. Най-добре е да бъдат консумирани пресни. Примож ги набавя на брега на Адриатическо море, в Далмация.

1.Нарежете на ситно лука и скилидките чесън. Задушете ги за 3-4 минути в 2-3 с.л. зехтин в дълбок тиган или тенджера. Добавете малко вода. Добавете и стръковете чеснов цвят. 
2. Издърпайте мустаците на едрите скариди и ги поставете и тях в съда. Добавете бялото вино и оставете то да се изпари. Овкусете със сол.
3. Обелете и нарежете доматите на дребни кубчета. Поръсете смлените хлебни трохи или галета. Овкусете със сол. Захлупете и гответе 10-15 минути, докато скаридите променят цвета си.
4. Сервирайте няколко скариди с доматен сос с филийки пресен хляб.

Продукти

  • 2 кг големи скариди
  • 2 глави лук
  • 4 листа див чесън
  • 2 скилидки чесън
  • 200 мл бяло вино
  • 500 г домати
  • 2 с.л. прясно смлени хлебни трохи
  • зехтин
  • сол

Свързани рецепти