Ако разполагате с много пресни речни скариди, пригответе ги по тази китайска рецепта - със зелен чай, белтък и малко нишесте.

Продукти

  • 1 с.л. зелен чай „Драконов кладенец“
  • 500 г обелени речни скариди
  • 1 белтък
  • 1 ч.л. царевично нишесте
  • ½ ч.л. сол
  • 2 с.л. олио
  • 1 с.л. оризово вино

Начин на приготвяне:

  • 1. Сложете листата чай в чаша и залейте с ½ ч.ч. гореща вода (не повече от 90 градуса). Запарете за 5 минути. Прецедете чая и запазете листата.
  • 2. Почистете скаридите, като отстраните вената и главата им и ги обелите. Към тях добавете сол, белтък и разтворено в 2 с.л. вода царевичното нишесте. Разбъркайте много добре и оставете да се мариноват 10 минути.
  • 3. Загрейте олио в уок и добавете добре прецедените скариди. Гответе за кратко, колкото да променят цвета си. Добавете виното, чая и добавете малко от листенцата чай. Ако има много течност, сгъстете с ½ ч.л. царевично нишесте, разтворено в малко студена вода.
  • 4. Сервирайте скаридите като предястие.

Свързани рецепти

Виж всички