Шишчета от скариди, печени на скара, след това овкусени с масло и пресни подправки и поднесени в леко запечени питки бриош - вкусът на лятото!

Продукти

  • 500 г тигрови скариди
  • зехтин
  • 1 ч.л. едър лют червен пипер
  • 250 г масло
  • 5 скилидки чесън
  • 1 лимон
  • 6 питки бриош за хот-дог
  • 2 стръка пресен лук
  • шепа див лук
  • шепа магданоз
  • морска сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. Подгответе барбекюто така, че да има 2 зони – с пряка и с непряка топлина. За барбекю на въглища, изсипете въглищата от едната страна и изчакайте да се получи сива жарава. За барбекю на газ, загрейте цялата площ, а след това изключете топлината от двата края.
  • 2. В студен чугунен тиган сипете 1-2 с.л. зехтин и добавете лютия червен пипер и настърганата лимонова кора. Поставете тигана върху зоната с индиректна топлина. След 1-2 минути, добавете маслото, нарязано на кубчета и оставете маслото да се разтопи на бавен огън. Добавете нарязаните на тънки филийки скилидки чесън и нарязаната на кръгчета бяла част на стръкове пресен лук. Поставете на по-силен огън. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Дръпнете от огъня.
  • 3.Нанижете почистените скариди на двойки метални шишчета. Ако използвате дървени шишчета, накиснете ги в студена вода предварително. Поръсете скаридите със зехтин и сол от двете страни. След това поставете шишчета на силен огън. Печете по 1 ½-2 минути от всяка страна.
  • 4. Свалете печените скариди от шишчетата и ги добавете в тигана с пикантното масло. Разбъркайте добре. Добавете нарязаните на ситно див лук, магданоз и зелената част на пресния лук. Разбъркайте и изтискайте лимоновия сок.
  • 5. Направете разрез в питките бриош по средата, по дължина. Намажете с овкусено масло хляба отвътре и го запечете върху скарата.
  • 6. Напълнете хлебчетата със скаридите в пикантно масло. Поръсете с още лимонов сок, магданоз и див лук.

Свързани рецепти

Виж всички