Начин на приготвяне:

1. Измийте добре скаридите под течаща вода, като ги запазите цели. Отцедете ги добре.
2. Нарежете на ситно магданоза и обеления чесън. Загрейте в тиган добре зехтин и сол. Сипете скаридите и тръскайте тигана няколко минути. Ако готвите на газов котлон, скаридите ще се възпламенят. Скаридите са готови, когато порозовеят.
3. Добавете нарязания чесън и разБъркайте. Разрежете лимона на две и изтискайте сока му, разбъркайте. поръсете с черен пипер. Добавете маслото и тръскайте тигана, докато то се разтопи. Накрая добавете нарязания магданоз и отново разбъркайте.
4. В тенджера сипете вода. Овкусете я със сол и черен пипер. Изтискайте сока на лайма, а след това го пуснете вътре. Добавете зърната карамфил, дафиновите листа и начупения стрък лимонова трева. Щом водата заври, добавете нудълите и ги оставете да поврат 5-6 минути. След това ги дръпнете от котлона и ги оставете във водата за още 1-2 минути.
5. Извадете нудълите и ги поръсете със зехтин. Разбъркайте ги и ги сложете в голяма чиния. Върху тях сипете скаридите заедно със соса им.
6. За декорацията сипете 1 пръст олио в тиган и го загрейте добре. Пуснете един сноп сурови оризови нудъли в мазнината. За няколко секунди те ще се нагънат. Поставете украсата върху ястието.

Продукти

За скаридите:

  • 25 бр. големи скариди
  • 4 скилидки чесън
  • 3 с.л. масло
  • 1 лимон
  • сок
  • 0.5 връзка магданоз
  • 0.5 ч.ч. коняк
  • 0.25 ч.ч. зехтин
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. черен пипер

За нудълите:

  • 200 г оризови нудъли
  • 1 лайм
  • 3 гвоздейчета карамфил
  • 1 стъбло лимонова трева
  • 2 дафинови листа
  • сол и черен пипер
  • олио

Свързани рецепти