Скариди и зеленчуци темпура

Скариди и зеленчуци темпура

Начин на приготвяне:

1. Подгответе зеленчуците и скаридите. Изрежете долния край на патладжаните и ги разрежете на четвъртини, по дължина.  Гъбата също нарежете на четвъртини по дължина, заедно с пънчето. Коренът от лотос нарежете на кръгчета. Аспержите, стръковете лук и шушулките зелн боб оставете цели - важното е да са пресни и крехки. Почистете скаридите, обелет ги и отстранете главите им.

2. За темпурата поставете брашното и нишестето за 1 нощ във фризер. След това ги смесете в купа, като ги пресеете. Добавете содата бикарбонат и разбъркайте. В друг съд сипете газираната вода и чукнете яйцето. Разбийте. При постоянно разбъркване, добавете на струйка течните съставки към сухите, докато получите хомогенна смес с гъстотата на смес за палачинки. Добавете няколко кубчета лед, за да държите сместа студена.

3. За соса смесете в купичка оризовия оцет, соевия сос, захарта и фино настъргания джинджифил. Разбъркайте добре и оставете настрани.

4. В дълбок тиган или друг съд сипете 3-4 пръста растително олио и го загрейте добре.

5. Потапяйте в темпура всяко парче зеленчук и скарида като ги пускате внимателно в олиото. Пържете на порции, по 1-2 минути, до бледо златисто. Извадете пържените скариди и зеленчуци върху тава с решетка.

6. Поднесете скариди и зеленчуци темпура със сос за топене.

Продукти

олио за пържене

2 японски патладжана

4 кръгчета корен от лотос

3 бр. аспержи

3 стръка пресен лук (само бялата част)

1 кралска гъба

1 шепа зелен боб

8 скариди

 

За темпурата:

0.5 ч.ч. брашно

0.5 ч.ч. царевично нишесте

0.5 ч.л. сода бикарбонат

1 ч.ч. газирана вода

1 яйце 

кубчета лед

 

За соса:

1-2 с.л. оризов оцет

1-2 с.л. соев сос

1 ч.л. захар

1 с.л. настърган джинджифил

 

Свързани рецепти