Сиропирани турски сладки

Сиропирани турски сладки

Начин на приготвяне:

1. Разбийте маслото със захарта с миксер. Добавете яйцето и жълтъка и продължете разбиването. Сместа не може да стане напълно еднородна. Накрая добавете брашното и разбийте до гладкост.
2. Оформете руло от тестото с диаметър 3 см., като си поръсвате брашно. Увийте го във фолио и го оставете в хладилник за 1 час.
3. Нарежете рулото на еднакви парчета с дебелина 1.5 см. Всяко парче оформете на топче, като го търкаляте между дланите си. Подредете топчетата в тава, постлана с хартия за печене.
4. Намажете сладките с разбито яйце. По средата на всяко топче поставете по 1 белен бадем или орехова ядка и притиснете надолу. Намажете сладките отново с яйце и ги печете 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
5. За сиропа сложете водата да заври и добавете захарта. Бъркайте с тел. Настържете кората на лимона и изтискайте сока му. Добавете листенцата мента и розовата вода. Оставете сиропа да ври около 4 минути.
6. Потапяйте по 3-4 изстинали сладки в сиропа. Не ги дръжте дълго, само да се напоят. Извадете сиропираните сладки върху решетка и иги оставете да изсъхнат.

Продукти

За сладките:

  • 150 г масло
  • 1 яйце
  • 1 жълтък
  • 120 мг пудра захар
  • 320 г брашно

За сиропа:

  • 500 г захар
  • 400 мл вода
  • 1 лимон
  • 3 стръка мента
  • 3 с.л. розова вода
  • 1 яйце за намазване
  • 50 г белени бадеми

Свързани рецепти