Начин на приготвяне:
1. Разбийте маслото със захарта с миксер. Добавете яйцето и жълтъка и продължете разбиването. Сместа не може да стане напълно еднородна. Накрая добавете брашното и разбийте до гладкост.
2. Оформете руло от тестото с диаметър 3 см., като си поръсвате брашно. Увийте го във фолио и го оставете в хладилник за 1 час.
3. Нарежете рулото на еднакви парчета с дебелина 1.5 см. Всяко парче оформете на топче, като го търкаляте между дланите си. Подредете топчетата в тава, постлана с хартия за печене.
4. Намажете сладките с разбито яйце. По средата на всяко топче поставете по 1 белен бадем или орехова ядка и притиснете надолу. Намажете сладките отново с яйце и ги печете 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
5. За сиропа сложете водата да заври и добавете захарта. Бъркайте с тел. Настържете кората на лимона и изтискайте сока му. Добавете листенцата мента и розовата вода. Оставете сиропа да ври около 4 минути.
6. Потапяйте по 3-4 изстинали сладки в сиропа. Не ги дръжте дълго, само да се напоят. Извадете сиропираните сладки върху решетка и иги оставете да изсъхнат.
2. Оформете руло от тестото с диаметър 3 см., като си поръсвате брашно. Увийте го във фолио и го оставете в хладилник за 1 час.
3. Нарежете рулото на еднакви парчета с дебелина 1.5 см. Всяко парче оформете на топче, като го търкаляте между дланите си. Подредете топчетата в тава, постлана с хартия за печене.
4. Намажете сладките с разбито яйце. По средата на всяко топче поставете по 1 белен бадем или орехова ядка и притиснете надолу. Намажете сладките отново с яйце и ги печете 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
5. За сиропа сложете водата да заври и добавете захарта. Бъркайте с тел. Настържете кората на лимона и изтискайте сока му. Добавете листенцата мента и розовата вода. Оставете сиропа да ври около 4 минути.
6. Потапяйте по 3-4 изстинали сладки в сиропа. Не ги дръжте дълго, само да се напоят. Извадете сиропираните сладки върху решетка и иги оставете да изсъхнат.
Продукти
За сладките:
- 150 г масло
- 1 яйце
- 1 жълтък
- 120 мг пудра захар
- 320 г брашно
За сиропа:
- 500 г захар
- 400 мл вода
- 1 лимон
- 3 стръка мента
- 3 с.л. розова вода
- 1 яйце за намазване
- 50 г белени бадеми