Начин на приготвяне:

1. В тенджерка сипете виното и захарта. Добавете разрязаните на половинки сушени кайсии, стафидите канелата, анасона и зърната пипер. Разбъркайте и оставете сместа да заври. Щом алкохолът се изпари и сместа се сгъсти, дръпнете от огъня.
2. Отрежете капаче на питата сирене бри. Оформете решетка с разрези върху меката част на сиренето. Забодете кедрови ядки до половината в получените квадратчета.
3. Намаслете тавичка с малко зехтин. Поставете питата сирене в нея. Върху питата изсипете редуцираната смес с портвайн и сушени плодове. Поръсете с няколко кедрови ядки и запечете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15-20 минути.
4. Поднесете запеченото сирене с тънки сухарчета.

Продукти

  • 1 кг сирене Бри
  • 1 ч.ч. червен портвайн
  • 1 шепа сушени кайсии
  • 1 шепа стафиди
  • 5 с.л. кафява захар
  • 1 ч.л. розов пипер на зърна
  • 2 с.л. кедрови ядки
  • 1 пръчка канела
  • 1 звездичка анасон
  • зехтин

Свързани рецепти