Сьомга в тесто с червено песто и печени зеленчуци
Рецепта от: Мери Бери
Увиването на месо или риба в тесто е типично за кухните на северните народи. В тази рецепта филето сьомга се намазва с песто от сушени домати и върху него се подреждат печени зеленчуци. След това се увива в маслено тесто и се пече.
Продукти
- 3 големи червени чушки
- 2 глави червен лук
- 3 тъмнозелени тиквички
- 3 с.л. зехтин
- 2 х 320 г маслено тесто
- 1 кг сьомга (цяло парче филе от средата на рибата, без кожа)
- 3 с.л. песто от сушени домати
- 1 яйце
- За соса:
- 600 мл течна сметана
- 1 лимон, сок
- 4 с.л. песто от сушени домати
- 4 с.л. босилек
Начин на приготвяне:
- 1. Измийте тиквичките и без да ги белите ги нарежете на полукръгчета. Червения лук нарежете също на полукръгчета. Сложете зеленчуците в плик и добавете зехтин. Затворете и разтръскайте добре. Изсипете в тава.
- 2. Почистете чушките от дръжки и семки и ги поставете цели в тавата. Печете зеленчуците в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор 25-30 минути. Извадете тавата и покрийте зеленчуците с прозрачно фолио, за да се запарят чушките.
- 3. Обелете чушките и ги нарежете на едро. Върнете ги в тавата при другите печени зеленчуци.
- 4. Разточете двата листа тесто върху набрашнена повърхност във формата на правоъгълник, с 2 см по-голям (от всички страни) от филето сьомга. Поръсете със сол и черен пипер по средата на единия лист тесто – там, където ще поставите филето риба. Поставете рибата (без кожа и кости). Намажете рибата с песто от сушени домати по цялата повърхност. Отгоре подредете печените зеленчуци. Намажете тестото по краищата с разбито яйце.
- 5. Поставете втория листо разточено тесто върху рибата и зеленчуците и притиснете добре до рибата. Изрежете излишното тесто. От него оформете декорация, например малки рибки.
- 6. Поставете тавата за печене в загрята фурна на 200 градуса с вентилатор. Поставете сьомгата в тесто върху загрятата тава и намажете тестото с разбито яйце. Печете 35 минути.
- 7. За соса сипете сметаната в тенджерка и загрейте на умерен огън. Добавете лимоновия сок, пестото от сушени домати и нарязаните листа босилек. Бъркайте докато сосът се посгъсти. Пресипете в сосиера.
- 8. Нарежете сьомгата в тесто на парчета и поднесете със сметановия сос.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Пушена сьомга със салца от чили
Рецепти Стоян и Лора
Чаудър със сьомга и бекон
Рецепти Нико Рейнолдс
Печена сьомга по два начина
Рецепти Стоян и Лора
Рула от скумрия с доматен сос
Рецепти Мери Бери
Печено филе от сьомга с пъдпъдъчи яйца, аспержи и билков сос
Рецепти Стоян и Лора
Филе от скумрия върху канапе от боб
Рецепти Хера Те Курапа
Сьомга терияки и зеленчуци в темпура
Рецепти Марк Мориарти
Печена сьомга с доматена салца
Рецепти Рудолф ван Веен
Смореброд хапки
Рецепти Мери Бери
Задушена на фурна сьомга с аспержи