Увиването на месо или риба в тесто е типично за кухните на северните народи. В тази рецепта филето сьомга се намазва с песто от сушени домати и върху него се подреждат печени зеленчуци. След това се увива в маслено тесто и се пече.

Продукти

  • 3 големи червени чушки
  • 2 глави червен лук
  • 3 тъмнозелени тиквички
  • 3 с.л. зехтин
  • 2 х 320 г маслено тесто
  • 1 кг сьомга (цяло парче филе от средата на рибата, без кожа)
  • 3 с.л. песто от сушени домати
  • 1 яйце
  • За соса:
  • 600 мл течна сметана
  • 1 лимон, сок
  • 4 с.л. песто от сушени домати
  • 4 с.л. босилек

Начин на приготвяне:

  • 1. Измийте тиквичките и без да ги белите ги нарежете на полукръгчета. Червения лук нарежете също на полукръгчета. Сложете зеленчуците в плик и добавете зехтин. Затворете и разтръскайте добре. Изсипете в тава.
  • 2. Почистете чушките от дръжки и семки и ги поставете цели в тавата. Печете зеленчуците в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор 25-30 минути. Извадете тавата и покрийте зеленчуците с прозрачно фолио, за да се запарят чушките.
  • 3. Обелете чушките и ги нарежете на едро. Върнете ги в тавата при другите печени зеленчуци.
  • 4. Разточете двата листа тесто върху набрашнена повърхност във формата на правоъгълник, с 2 см по-голям (от всички страни) от филето сьомга. Поръсете със сол и черен пипер по средата на единия лист тесто – там, където ще поставите филето риба. Поставете рибата (без кожа и кости). Намажете рибата с песто от сушени домати по цялата повърхност. Отгоре подредете печените зеленчуци. Намажете тестото по краищата с разбито яйце.
  • 5. Поставете втория листо разточено тесто върху рибата и зеленчуците и притиснете добре до рибата. Изрежете излишното тесто. От него оформете декорация, например малки рибки.
  • 6. Поставете тавата за печене в загрята фурна на 200 градуса с вентилатор. Поставете сьомгата в тесто върху загрятата тава и намажете тестото с разбито яйце. Печете 35 минути.
  • 7. За соса сипете сметаната в тенджерка и загрейте на умерен огън. Добавете лимоновия сок, пестото от сушени домати и нарязаните листа босилек. Бъркайте докато сосът се посгъсти. Пресипете в сосиера.
  • 8. Нарежете сьомгата в тесто на парчета и поднесете със сметановия сос.

Свързани рецепти

Виж всички