Филета сьомга, печени върху зеленчуци, залети с тайандски сос.  Вкусно и здравословно!

Продукти

  • 400 мл кокосово мляко
  • 2 с.л. тайландска червена къри паста
  • 1 червена люта чушка
  • 1 скилидка чесън
  • 6 см корен джинджифил
  • 2 лайма, сок
  • 2 ч.л. рибен сос
  • 1 глава карфиол
  • 2 червени чушки
  • 3 глави бананов шалот
  • 2 с.л. олио
  • 1 с.л. течен мед
  • 150 г бейби тиквички
  • 6 малки филета от сьомга (без кожата)
  • 1 връзка тайландски босилек или кориандър
  • сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

  • 1. За соса сипете в кана кокосовото мляко, къри пастата, обеления и нарязан на много ситно джинджифил, нарязаната на ситно люта чушка (без семки), както и смачканата с преса скилидка за чесън. Добавете рибния сос и сока от лайм. Разбъркайте добре.
  • 2. В дълбока тава сложете почистените от семки и нарязани на едри парчета червени чушки, розичките карфиол и обеления и разрязан на половинки лук шалот. Поръсете с олио и течен мед. Овкусете със сол и черен пипер. Залейте с половината сос. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) 15 минути.
  • 3. Измийте и подсушете бейби тиквичките. Нарежете ги на едро и ги сложете в купа. Поръсете с олио и разбъркайте. След това ги добавете при зеленчуците, разбъркайте. Върху зеленчуците подредете филетата сьомга. Полейте с останалия сос и печете още 10 минути.
  • 4. Сервирайте сьомгата по тайландски с печени зеленчуци веднага, поръсена с листенца тайландски босилек или кориандър.

Свързани рецепти

Виж всички