Сьомга и хляб по викингски
Рецепта от: Адам Лайо
1. За рецептата е необхомо наличието на огън или огнище, голяма дървена дъска (кедрова, борова) и 10 дървени клинчета. В дъската трябва да се направят 10 плитки дупки за клинчетата. Дървената дъска и клинчетата се накисват във вода за 1 нощ. Поставете филето сьомга (без кости) с кожата към дъската. Поръсете с морска сол и я закрепете с помощта на клинчетата към дъската.
2. Поставете дъската с рибата във вертикално положение, с опашката нагоре, пред огнището/огъня, там, където не може да задържите ръката си повече от 10 секунди. Печете 20-30 минути и след това обърнете рибата с опашката надолу. Печете още 20-30 минути, до готовност.
3. За соса в купа смесете майонезата, сметаната и горчицата и разбъркайте добре. Добавете фино настърганата лимонова кора, лимоновия сок и хайвера. Разбъркайте. Накрая добавете нарязания на ситно копър и разбъркайте.
4. За хляба в голяма купа смесете трите вида брашно. Добавете щипка сол и разбъркайте. Оформете кладенче и в него сипете мътеницата. Постепенно омесете тесто. Месете тестото 5 минути. След това откъснете парчета от около 5 см от тестото и ги оформете на топчета. Разтеглете топчетата с ръце на кръгчета с дебелина 5 мм. Печете хлебчетата в сух загрят тиган или върху лопата направо в огъня за по 1-2 минути от всяка страна.
5. Сервирайте печената сьомга по викингски върху дъръвената дъска, гарнирана със сос и плосък хляб.
Продукти
- 2 кг филе от сьомга (цяла половина)
- морска сол
- кресон
- За соса:
- 150 г майонеза
- 2 с.л. заквасена сметана
- 1 ч.л. дижонска горчица
- 2 с.л. нарязан копър
- 60 г хайвер от сьомга
- 1 лимон, настъргана кора
- 1/2 лимон, сок
- За хляба:
- 2 ч.ч. бяло брашно
- 1/2 ч.ч. ръжено брашно
- 1/2 ч.ч. брашно от спелта
- 1 1/2 ч.ч. мътеница
- 1 ч.л. сол
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Джейми Оливър
Ризото с печени на скара гъби
Рецепти Джейми Оливър
Печено пиле с картофи и домати
Рецепти Джейми Оливър
Месо с пролетни зеленчуци
Рецепти Джейми Оливър
Печени моркови и цвекло с пържоли
Рецепти Джейми Оливър
Доматен сос и тесто за пица
Рецепти Джейми Оливър
Пица "Маргарита" и пица калцоне