1. За рецептата е необхомо наличието на огън или огнище, голяма дървена дъска (кедрова, борова) и 10 дървени клинчета. В дъската трябва да се направят 10 плитки дупки за клинчетата. Дървената дъска и клинчетата се накисват във вода за 1 нощ. Поставете филето сьомга (без кости) с кожата към дъската. Поръсете с морска сол и я закрепете с помощта на клинчетата към дъската.

2. Поставете дъската с рибата във вертикално положение, с опашката нагоре, пред огнището/огъня, там, където не може да задържите ръката си повече от 10 секунди. Печете 20-30 минути и след това обърнете рибата с опашката надолу. Печете още 20-30 минути, до готовност.

3. За соса в купа смесете майонезата, сметаната и горчицата и разбъркайте добре. Добавете фино настърганата лимонова кора, лимоновия сок и хайвера. Разбъркайте. Накрая добавете нарязания на ситно копър и разбъркайте.

4. За хляба в голяма купа смесете трите вида брашно. Добавете щипка сол и разбъркайте. Оформете кладенче и в него сипете мътеницата. Постепенно омесете тесто. Месете тестото 5 минути. След това откъснете парчета от около 5 см от тестото и ги оформете на топчета. Разтеглете топчетата с ръце на кръгчета с дебелина 5 мм. Печете хлебчетата в сух загрят тиган или върху лопата направо в огъня за по 1-2 минути от всяка страна.

5. Сервирайте печената сьомга по викингски върху дъръвената дъска, гарнирана със сос и плосък хляб.

Продукти

  • 2 кг филе от сьомга (цяла половина)
  • морска сол
  • кресон
  • За соса:
  • 150 г майонеза
  • 2 с.л. заквасена сметана
  • 1 ч.л. дижонска горчица
  • 2 с.л. нарязан копър
  • 60 г хайвер от сьомга
  • 1 лимон, настъргана кора
  • 1/2 лимон, сок
  • За хляба:
  • 2 ч.ч. бяло брашно
  • 1/2 ч.ч. ръжено брашно
  • 1/2 ч.ч. брашно от спелта
  • 1 1/2 ч.ч. мътеница
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички