Сьомга гравлакс

Сьомга гравлакс

Начин на приготвяне:

1. Отстранете кожата и всички кости на филето сьомга. Измийте го под течаща вода и след това го подсушете с кухненска хартия.
2.  В хаванче счукайте семената от копър и ги смесете със захарта и солта. Добавете прясно смлян черен пипер.
3. На дъното на дълбока тавичка поставете половината стръкове копър. Върху тях поръсете половината смес от сол и захар. поставете парчето сьомга, върху него посредете останалите стръкове копър. Поръсете с останалата сол и захар, полейте с джин. Покрийте рибата с прозрачно фолио и затиснете с нещо тежко. поставете в хладилник за 24 часа.
4. Измийте осолената сьомга под течаща вода и я подсушете. Нарежете я на много тънки резени.
5. За дресинга в купичка смесете киселото мляко, горчицата и меда. Добавете нарязания на ситно копър и разбъркайте добре.
6. Обелете краставицата и с помощта на белачката я нарежете на ленти. Подредете лентите на дъното на чиния. Върху тях подредете резени осолена сьомга и поръсете с дресинг.

Продукти

  • 300 г прясно филе от сьомга
  • 70 г едра сол
  • 65 г захар
  • 0.5 ч.л. семена от копър
  • 1 ч.л. зърна черен пипер
  • 1 връзка копър
  • 50 мл джин
  • 1 краставица

За дресинга:

  • 3 с.л. кисело мляко
  • 2 ч.л. мед
  • 2 с.л. дижонска горчица
  • 2 стръка копър
  • 1 ч.л. лимонов сок

Свързани рецепти