Сициалиански кус-кус с пълнени домати

Сициалиански кус-кус с пълнени домати

Начин на приготвяне:

1. Сипете кус-куса в голяма купа. Накълцайте ядките шам-фъстък и ги добавете и тях. Залейте с гореща вода и покрийте купата с чиния за 5 минути.
2. Нарежете магданоза на ситно, а руколата по-наедро. Пресният лук нарежете на колелца.
3. Разбъркайте задушения кус-кус и добавете нарязаните зелени подправки. Изтискайте сока на лимона и овкусете със сол, черен пипер и зехтин. Разбъркайте.
4. Вземете месести домати и им отрежете капачета. Издълбайте вътрешността им със семките с помощта на лъжица. В купа накъсайте мекото козе сирене и моцарелата, добавете кедровите ядки и листата риган. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте.
5. Сипете 2-3 с.л. зехтин на дъното на тавичка. Напълнете доматите със сместа от сирена и ги подредете в тавичката. Печете доматите в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути.
6. Сервирайте печен пълнен домат със сицилиански кус-кус.

Продукти

За пълнените домати:

  • 4 големи домата
  • 1 топка биволска моцарела
  • 200 г меко козе сирене
  • 0.5 връзка пресен риган
  • 65 г кедрови ядки
  • зехтин

За кус-куса:

  • 500 мл вода
  • 100 г ядки шам-фъстък
  • 250 г арабски кус-кус
  • 5 стръка пресен лук
  • 1 връзка магданоз
  • 75 г рукола
  • 1 лимон
  • сок
  • 4 с.л. зехтин

Свързани рецепти