Сицилианска шоколадова торта

Сицилианска шоколадова торта

Начин на приготвяне:

1. За блатовете отделете жълтъците и белтъците в две купи. Разбийте белтъците с помощта на миксер леко и след това добавете половината захар. Продължете разбиването до получаването на сняг. Жълтъците разбийте на водна баня с останалата захар, докато изсветлеят и се сгъстят.
2. Добавете разбитите жълтъци към белтъците и разбъркайте с помощта на шпатула. Добавете брашното и разбъркайте. Накрая добавете предварително разтопеното и леко огладено масло. Разбъркайте до хомогенност.
3. Разделете тестото на две еднакви части в две купи. В едната купа добавете настърганата портокалова кора, а в другата - пресятото какао. Разбъркайте.
4. Постелете голяма плоска тава с хартия за печене и в едната половина изсипете бялото тесто, а в другата - кафявото. Разстелете всяко тесто на тънък слой с помощта на палетен нож така, че двете теста да се допрат едно до друго. Печете блатовете в предварително загрята фурна на 200 градуса 6 минути.
5. За шоколадовия мус нарежете шоколада и го разтопете на водна баня. Сметаната разбийте с помощта на миксер заедно с пудрата захар, до твърдост. Добавете разтопения шоколад към сметаната и разбъркайте енергично с помощта не тел, до хомогенност.
6. Обърнете изстиналите блатове и отлепете хартията от тях. От всеки блат изрежете кръг по очертанията на формата за печене /диаметър 22 см/ с помощта на нож за пица. нарежете и белия, и кафевия кръг на 8 еднакви триъгълни парчета, като използвате линийка.
7. Постелете дъното и стените на кръглата форма с голямо парче прозрачно фолио. На дъното подредете 8 парчета блат, като редувате бяло и кафяво. Премерете височината на формата /трябва да е приблизително 4 см/ и от останалия блат нарежете еднакви правоъгълни парчета, по 4 парчета от всеки блат. Подредете ги по стената на формата. Изсипете шоколадовия мус и го изравнете. Върху него подредете останалите 8 триъгълни парчета,к ато отново редувате бяло и кафяво. Покрийте тортата с прозрачно фолио, поставете нещо тежко върху нея и я оставете в хладилник за 30 минути.
8. За портокаловото желе накиснете листата желатин в студена вода за 10 минути. В тенджерка сипете портокаловия и лимоновия сок, настърганата лимонова кора, захарта и портокаловия мармалад и ги оставете да заврат. Дръпнете съда от огъня, добавете желатина, /като го изтискате от водата, но не напълно/, и разбъркайте докато той се разтвори. Оставете желето да изстине за 2 минути.
9. Извадете тортата от формата, отстранете фолиото и пъхнете картон под нея. Вземете я в ръка и с помощта на четчица нанесете желето по повърхността на цялата торта. По долния ръб на тортата нанесете предварително запечени филирани бадеми /на 180 градуса за 15 минути/.

Продукти

За блат "Москович":

  • 90 г масло
  • 6 яйца
  • 175 г захар
  • 1 портокал
  • настъргана кора
  • 140 г брашно
  • 25 г какао

За шоколадовия мус:

  • 150 г натурален шоколад
  • 750 мл течна сметана
  • 3 с.л. пудра захар

За портокаловото желе:

  • 3 листа желатин
  • 250 мл пресен портокалов сок
  • 1 лимон
  • сок
  • 50 г захар
  • 250 г портокалов конфитюр

За гарниране:

  • 50 г филирани бадеми

Свързани рецепти