Сибирски омлет

1. За парфето сложете прясното мляко в тенджерка заедно със сърцевината на шушулката ванилия да се затоплят. Отделно разбийте жълтъците /вместо три жълтъка може да ползвате два жълтъка и едно цяло яйце/ със захарта. добавете малко от топлото мляко при жълтъците и разбийте. След това изсипете всичко в тенджерката и бъркайте докато кремът се сгъсти. Изсипете топлия крем в купа и започнете да разбивате с миксер енергично. Целта е кремът да изстине. Когато достигне поне стайна температура добавете крокана към него и разбъркайте. След това внимателно добавяйте от предварително разбитата сметана и бъркайте внимателно. Стремете се да запазите въздушността на съставките. Постелете кексова форма с хартия за печене. Изсипете парфето във формата и го сложете да се замразява поне половин ден.
2. За белтъчната пяна разбийте белтъците с по-малко от половината захар на пяна. Отделно в тенджерка направете захарен сироп ото водата и останалата захар. Когато захрания сироп започне да бълбука и да се сгъстява, го изсипете на тънка струйка към белтъците като разбивате на най-силна мощност с миксера. Белтъчната пяна става много твърда.
3. Нарежете кекса /който трябва да е печен в същата форма, която използвате за парфето/ на тънки дълги филии. В плоска тава сложете две парчета от него за основа. Намажете ги с ром или ликьор. Отгоре поставете парфето и започнете да го "изолирате" с парчета кекс и ги притиснете хубаво към сладоледа. Целта е цялото парфе да е опаковано от кексови парчета. Отгоре нанесете белтъчна пяна, като запазите малко количество от нея за украса. Загладете я хубаво. С пош направете вълнички отстрани и върху сладкиша. Изпечете сладкиша за около 5 минути, колкото пяната да придобие цвят.
4. Украсете Сибирския омлет с плодове - например мандарини, смокини.

Продукти

  • За парфето:
  • 350 мл сметана
  • 3 жълтъка
  • 100 г захар
  • 1 шушулка ванилия
  • 125 мл прясно мляко
  • 100 г крокан
  • За белтъчната пяна:
  • 100 мл вода
  • 250 г захар
  • 6 белтъка
  • 1 ванилов кекс
  • сезонни плодове
  • ром или ликьор

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички