Швейцарски ябълков пай
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. Изспите брашното на плота и направете кладенче в него. Поставете останалите продукти и омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го сплескайте. Оставете го в хладилник за 1 час.
2. Обелете и нарежете ябълките първо на четвъртинки, а след това на тънки резени. В купа сложете захарта, канелата, настърганата лимонова кора и лимоновия сок. Разбъркайте и добавете резените ябълки. Хубаво ги оваляйте в сместа.
3. Разточете тестото върху набрашнен плот. Изрежете от тестото първо две дълги ленти за стените на формата - ползвайте такава с подвижно дъно. Навийте лентите на руло и ги развийте върху стените на формата. Напаснете хубаво тестото по стените и изрежете излишното. Останалите парчета разточено тесто напаснете на дъното на формата. Надупчете тестото на няколко места, за да излиза парата.
4. Поръсете дъното на пая с галета, а след това с филирани бадеми. Изсипете пълнежа от ябълки върху тях и го притиснете леко, за да се разпредели във формата. Печете пая в предварително загрята фурна на 170 градуса 20 минути.
5. В купа разбийте яйцата, коняка и сметаната. Залейте със сместа извадения от фурната и леко поизстинал пай. Печете още веднъж - на 170 градуса 35-40 минути. За по-сигурно проверявайте с клечка готовността на пая.
2. Обелете и нарежете ябълките първо на четвъртинки, а след това на тънки резени. В купа сложете захарта, канелата, настърганата лимонова кора и лимоновия сок. Разбъркайте и добавете резените ябълки. Хубаво ги оваляйте в сместа.
3. Разточете тестото върху набрашнен плот. Изрежете от тестото първо две дълги ленти за стените на формата - ползвайте такава с подвижно дъно. Навийте лентите на руло и ги развийте върху стените на формата. Напаснете хубаво тестото по стените и изрежете излишното. Останалите парчета разточено тесто напаснете на дъното на формата. Надупчете тестото на няколко места, за да излиза парата.
4. Поръсете дъното на пая с галета, а след това с филирани бадеми. Изсипете пълнежа от ябълки върху тях и го притиснете леко, за да се разпредели във формата. Печете пая в предварително загрята фурна на 170 градуса 20 минути.
5. В купа разбийте яйцата, коняка и сметаната. Залейте със сместа извадения от фурната и леко поизстинал пай. Печете още веднъж - на 170 градуса 35-40 минути. За по-сигурно проверявайте с клечка готовността на пая.
Продукти
- За тестото:300 г брашно 170 г масло 25 г захар 1 яйце 3 с.л. студена водаЗа пълнежа:10 ябълки Грани Смит 150 г кафява захар 1 с.л. канела 1 лимон настъргана кора и сок 70 г галета 50 г филирани бадемиЗа заливката:3 яйца 375 мл течна сметана 45 мл коняк
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Пай с ябълки и къпини
Рецепти Бисквити с кашкавал
Рецепти Хляб със сирене и маслини
Рецепти Рудолф ван Веен
Бохемски колачета
Рецепти Рудолф ван Веен
Колебяка
Рецепти Рудолф ван Веен
Кралски кейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Кекс с гранола
Рецепти Божана Кацарова
Гювеч със заешко и гъби
Рецепти Божана Кацарова
Козуначена торта
Рецепти Нина Бабич
Сладкиш с бадеми и шоколад