Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Швейцарски ябълков пай

категория 0/5
1. Изспите брашното на плота и направете кладенче в него. Поставете останалите продукти и омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го сплескайте. Оставете го в хладилник за 1 час.
2. Обелете и нарежете ябълките първо на четвъртинки, а след това на тънки резени. В купа сложете захарта, канелата, настърганата лимонова кора и лимоновия сок. Разбъркайте и добавете резените ябълки. Хубаво ги оваляйте в сместа.
3. Разточете тестото върху набрашнен плот. Изрежете от тестото първо две дълги ленти за стените на формата - ползвайте такава с подвижно дъно. Навийте лентите на руло и ги развийте върху стените на формата. Напаснете хубаво тестото по стените и изрежете излишното. Останалите парчета разточено тесто напаснете на дъното на формата. Надупчете тестото на няколко места, за да излиза парата.
4. Поръсете дъното на пая с галета, а след това с филирани бадеми. Изсипете пълнежа от ябълки върху тях и го притиснете леко, за да се разпредели във формата. Печете пая в предварително загрята фурна на 170 градуса 20 минути.
5. В купа разбийте яйцата, коняка и сметаната. Залейте със сместа извадения от фурната и леко поизстинал пай. Печете още веднъж - на 170 градуса 35-40 минути. За по-сигурно проверявайте с клечка готовността на пая.
За деца:
да
За вегетарианци:
да
От предаване:
Рецепта на: Рудолф ван Веен