Швейцарски ябълков пай

Швейцарски ябълков пай

Начин на приготвяне:

1. Изспите брашното на плота и направете кладенче в него. Поставете останалите продукти и омесете гладко тесто. Увийте тестото в прозрачно фолио и го сплескайте. Оставете го в хладилник за 1 час.
2. Обелете и нарежете ябълките първо на четвъртинки, а след това на тънки резени. В купа сложете захарта, канелата, настърганата лимонова кора и лимоновия сок. Разбъркайте и добавете резените ябълки. Хубаво ги оваляйте в сместа.
3. Разточете тестото върху набрашнен плот. Изрежете от тестото първо две дълги ленти за стените на формата - ползвайте такава с подвижно дъно. Навийте лентите на руло и ги развийте върху стените на формата. Напаснете хубаво тестото по стените и изрежете излишното. Останалите парчета разточено тесто напаснете на дъното на формата. Надупчете тестото на няколко места, за да излиза парата.
4. Поръсете дъното на пая с галета, а след това с филирани бадеми. Изсипете пълнежа от ябълки върху тях и го притиснете леко, за да се разпредели във формата. Печете пая в предварително загрята фурна на 170 градуса 20 минути.
5. В купа разбийте яйцата, коняка и сметаната. Залейте със сместа извадения от фурната и леко поизстинал пай. Печете още веднъж - на 170 градуса 35-40 минути. За по-сигурно проверявайте с клечка готовността на пая.

Продукти

За тестото:

  • 300 г брашно
  • 170 г масло
  • 25 г захар
  • 1 яйце
  • 3 с.л. студена вода

За пълнежа:

  • 10 ябълки Грани Смит
  • 150 г кафява захар
  • 1 с.л. канела
  • 1 лимон
  • настъргана кора и сок
  • 70 г галета
  • 50 г филирани бадеми

За заливката:

  • 3 яйца
  • 375 мл течна сметана
  • 45 мл коняк

Свързани рецепти