Швейцарска черешова торта
Рецепта от: Рудолф ван Веен
1. За блата разтопете маслото. Разбийте белтъците с половината захар докато се образуват върхове. Разбийте жълтъците на ръка с останалата захар на водна баня. Добавете първо малка част от разбитите белтъци към разбитите жълтъци и разбъркайте внимателно. След това добавете и останалите белтъци на още два пъти. Добавете и и брашното - на две части, а накрая разтопеното масло. Бъркайте със силиконова шпатула само колкото да се смесят продуктите.
2. Постелете кръгла тавичка с хартия за печене и изсипете в нея сместа за блата. Загладете я и я изпечете за 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
3. За допълнителните хрупкави блатове разбийте белтъците с 1/3 част от захарта до получаването на върхове. Смелете фино бадемите в блендер. Добавете захарта и отново смелете. Добавете сухата смес на два пъти към разбитите белтъци. Само ги смесете с няколко движения и ги прехвърлете в пош без накрайник. Очертайте си два кръга, по формата в която сте изпекли блата върху хартия за печене. Постелете хартията в плоска тава и шприцовайте кръговете, като започнете от средата навън. Ако са се образували дупки, попълнете ги със сместа. Изпечете целувчените блатове за 10 минути на 180 градуса.
4. Направете сладкарски крем и го оставете да се охлади. Отделно разбийте маслото с миксер до пухкавост, а след това добавете и пудрата захар и продължете разбиването до смесването им. Добавете студения сладкарски крем и разбийте докато се смесят. Може да добавите 50 мл черешов ликьор.
5. Сварете захарен сироп докато той започне да се пени /121 градуса/. Дръпнете го от котлона и добавете черешовия ликьор. С четчица нанесете тази смес върху мекия блат. Нанасяйте докато блата вече не може да поема повече течност.
6. Върху поднос сложете единия хрупкав целувчен блат. Нанесете от масления крем и го загладете. Поставете мекия блат отгоре. Нанесете от масления крем, загладете. Поставете втория хрупкав блат. Нанесете останалия крем върху цялата торта отвън и загладете.
7. Нанесете по борда на тортата запечени филирани бадеми. Поставете тортата върху поднос. Поръсете с малко пудра захар. С нож направете диагонални черти върху тортата.
2. Постелете кръгла тавичка с хартия за печене и изсипете в нея сместа за блата. Загладете я и я изпечете за 15 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
3. За допълнителните хрупкави блатове разбийте белтъците с 1/3 част от захарта до получаването на върхове. Смелете фино бадемите в блендер. Добавете захарта и отново смелете. Добавете сухата смес на два пъти към разбитите белтъци. Само ги смесете с няколко движения и ги прехвърлете в пош без накрайник. Очертайте си два кръга, по формата в която сте изпекли блата върху хартия за печене. Постелете хартията в плоска тава и шприцовайте кръговете, като започнете от средата навън. Ако са се образували дупки, попълнете ги със сместа. Изпечете целувчените блатове за 10 минути на 180 градуса.
4. Направете сладкарски крем и го оставете да се охлади. Отделно разбийте маслото с миксер до пухкавост, а след това добавете и пудрата захар и продължете разбиването до смесването им. Добавете студения сладкарски крем и разбийте докато се смесят. Може да добавите 50 мл черешов ликьор.
5. Сварете захарен сироп докато той започне да се пени /121 градуса/. Дръпнете го от котлона и добавете черешовия ликьор. С четчица нанесете тази смес върху мекия блат. Нанасяйте докато блата вече не може да поема повече течност.
6. Върху поднос сложете единия хрупкав целувчен блат. Нанесете от масления крем и го загладете. Поставете мекия блат отгоре. Нанесете от масления крем, загладете. Поставете втория хрупкав блат. Нанесете останалия крем върху цялата торта отвън и загладете.
7. Нанесете по борда на тортата запечени филирани бадеми. Поставете тортата върху поднос. Поръсете с малко пудра захар. С нож направете диагонални черти върху тортата.
Продукти
- За блата:50 г масло 100 г белтъци 100 г захар 100 г жълтъци 100 г брашноЗа жапонез:100 г белтъци 140 г захар 100 г филирани бадемиЗа черешовия крем1 шушулка ванилия 250 мл прясно мляко 50 г захар 2 бр. жълтъци 1 с.л. брашно 60 мл черешов ликьор 250 г меко масло 60 г пудра захар 60 мл черешов ликьор 150 мл вода 150 г захарЗа гарниране: пудра захар 100 г запечени филирани бадеми
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Джейми Оливър
Шоколадова пица калцоне
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Джейми Оливър
Суфле с ревен и яйчен крем
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни