Швейцарско шоколадово руло
Рецепта от: Кирстен Тиболс
Това руло се приготвя от нежен пандишпанов блат с какао и пълнеж от сметана и ганаш от бял шоколад. Парченцата ягоди придават още по-голяма свежест.
Продукти
- За ганаша:
- 270 г течна сметана (35% масленост)
- 1 ч.л. ванилова паста
- 25 г течна глюкоза
- 190 г бял шоколад (28% какао)
- 395 г течна сметана (35% масленост)
- За пандишпановия блат:
- 90 г захар
- 4 яйца (на стайна температура)
- 55 г брашно
- 30 г какао
- захар за поръсване
- Допълнително:
- 250 г ягоди
- пудра захар
Начин на приготвяне:
- 1. За ганаша сипете в тенджерка 270 г течна сметана заедно с ваниловата паста и глюкозата. Разбъркайте и оставете сместа да кипне. В купа сложете белия шоколадов чипс и го залейте с горещата смес. Разбъркайте, докато шоколадът се разтопи и сместа стане гладка и лъскава. Добавете останалата сметана (395 г) и разбъркайте до хомогенност. Поставете прозрачно фолио върху повърхността на ганаша и поставете в хладилник за 5-6 часа.
- 2. За блата пресейте какаото и брашното, като ги смесите. В купа разбийте яйцата със захарта с помощта на миксер. Добавете половината какао и брашно и разбъркайте внимателно с помощта на шпатула. Добавете останалите какао и брашно и разбъркайте отново.
- 3. Намажете с мазнина плоска тавичка (27х37 см) и постелете с хартия за печене. Изсипете сместа за блата и го разстелете равномерно на тънък слой. Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса (с вентилатор) 8 минути.
- 4. Постелете върху плота чиста, влажна кухненска кърпа и поръсете равномерно със захар. Хванете още топлия изпечен блат за хартията, откъм късата страна и го поставете върху кърпата. Минете по хартията с влажна кърпа и започнете да я отделяте от блата. Прегънете долния свободен край на кърпата върху блата и започнете да го навивате на руло. Оставете блата навит да изстине.
- 5. Разбийте охладения ганаш с помощта на миксер до средногъста консистенция.
- 6. Развийте рулото и прехвърлете блата върху листа хартия за печене. Нанесете ¾ от ганаша върху блата, като го разстелете по цялата му повърхност равномерно. Разпределете и предварително почистените и нарязани на четвъртинки ягоди (запазете няколко парчета ягоди за украса). Навийте на руло, като си помагате с хартията. Щом навиете рулото един път, използвайте линийка за да го стегнете – притиснете с линийката навътре, към вас, а хартията дърпайте навън. Завийте още веднъж и отвийте хартията. С помощта на назъбен нож изрежете неравните краища. Прехвърлете рулото в чиния за сервиране.
- 7. Украсете рулото с канели от останалия крем и резени ягоди. Поръсете с пудра захар.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Десерт „Три млека“
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Марк Мориарти
Класически плодови тарталети
Рецепти Рудолф ван Веен
Лимоново тирамису
Рецепти Рудолф ван Веен
Ванилово-лимонов тарт
Рецепти Ейнсли Хариът
Ямайски джинджифилов сладкиш с лимонова глазура
Рецепти Надия Хюсеин
Надупчен кейк с кафе и портокалов крем
Рецепти Надия Хюсеин
Чийзкейк "Итън мес"
Рецепти Кирстен Тиболс
Шоколадови пеперуди
Рецепти Кирстен Тиболс
Бабка с шоколадов пълнеж