Шведски портокалов кекс
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. Отделете жълтъците от белтъците. Жълтъците разбийте с половината захар с помощта на тел, до получаването на въздушна смес. Настържете фино кората на предварително измития и подсушен портокал. Разбъркайте.
2. Белтъците разбийте с помощта на миксер с останалата захар, до получаването на твърд сняг.
3. В блендер смелете фино бадемите, бисквитите, брашното и солта.
4. Добавете разбитите жълтъци към разбитите белтъци и разбъркайте с помощта на шпатула. Отделете 1 с.л. от сухата смес. Останалата смес добавете към яйчената смес и разбъркайте внимателно до хомогенност. Най-накрая добавете разтопеното масло. Разбъркайте.
5. Намаслете набраздена форма за кекс. Поръсете дъното и стените с отделената суха смес. Изсипете кексовата смес във формата. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 45 минути. След това оставете кекса да изстине.
6. За сиропа сипете портокаловия сок и захарта в тенджерка. Настържете фино кората на портокала. Разрежете портокала на две и поставете едната половина в тенджерката. Добавете и ликьора. Варете сиропа докато обемът му се редуцира до 1/3. След това отстранете половината портокал.
7. С помощта на четка намажете изстиналия кекс с топлия сироп. Поръсете с предварително запечени филирани бадеми / на 180 градуса, до златисто/.
7. С помощта на четка намажете изстиналия кекс с топлия сироп. Поръсете с предварително запечени филирани бадеми / на 180 градуса, до златисто/.
Продукти
- 30 г разтопено масло 50 г маслени бисквити 30 г брашно 100 г филирани бадеми 4 яйца 150 г захар 1 портокал настъргана кора щипка солЗа сиропа:250 мл прясно изцеден портокалов сок 1 портокал 80 г захар 1 с.л. портокалов ликьор
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Рудолф ван Веен
Торта за принцеси
Рецепти Рудолф ван Веен
Шоколадови пайчета с розмарин
Рецепти Рудолф ван Веен
Супа с кафяв боб и печена чушка
Рецепти Рудолф ван Веен
Базелска торта
Рецепти Рудолф ван Веен
Хлебен пудинг с ябълки
Рецепти Рудолф ван Веен
Ябълкови бухтички
Рецепти Рудолф ван Веен
Баклава с богат пълнеж
Рецепти Рудолф ван Веен
Торта с шам-фъстък и пълнеж от червени плодове
Рецепти Рудолф ван Веен
Морковен чийзкейк
Рецепти Рудолф ван Веен
Флъфърнътери