Ние използваме бисквитки, включително и бисквитки на трети страни, за да подобрим нашите услуги, за да персонализираме вашите реклами и да запаметим вашите преференции за уебсайта. Ако продължите браузинг сесията, вие се съгласявате с използването на бисквитки на нашия сайт. За повече информация (например как да изключите бисквитките), посетете нашата Политика за бисквитките.

OK
advertisement
Разширено търсенеСкрий разширеното търсене

Шведски портокалов кекс

категория 0/5
1. Отделете жълтъците от белтъците. Жълтъците разбийте с половината захар с помощта на тел, до получаването на въздушна смес. Настържете фино кората на предварително измития и подсушен портокал. Разбъркайте.
2. Белтъците разбийте с помощта на миксер с останалата захар, до получаването на твърд сняг.
3. В блендер смелете фино бадемите, бисквитите, брашното и солта. 
4. Добавете разбитите жълтъци към разбитите белтъци и разбъркайте с помощта на шпатула. Отделете 1 с.л. от сухата смес. Останалата смес добавете към яйчената смес и разбъркайте внимателно до хомогенност. Най-накрая добавете разтопеното масло. Разбъркайте.
5. Намаслете набраздена форма за кекс. Поръсете дъното и стените с отделената суха смес. Изсипете кексовата смес във формата. Печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 45 минути. След това оставете кекса да изстине.
6. За сиропа сипете портокаловия сок и захарта в тенджерка. Настържете фино кората на портокала. Разрежете портокала на две и поставете едната половина в тенджерката. Добавете и ликьора. Варете сиропа докато обемът му се редуцира до 1/3. След това отстранете половината портокал.
7. С помощта на четка намажете изстиналия кекс с топлия сироп. Поръсете с предварително запечени филирани бадеми / на 180 градуса, до златисто/.
За деца:
да
За вегетарианци:
да
От предаване:
Рецепта на: Рудолф ван Веен