Шведски кюфтенца в сметанов сос
Рецепта от: Адам Лайо
© 2015 Special Broadcasting Service

Това е рецепта за класически шведски кюфтенца. Кюфтенцата първо се задушават във фурната, след това се изпържват за кратко в масло, а накрая се добавят в сметановия сос. Поднасят се с пухкаво картофено пюре и конфитюр от червени боровинки.
Продукти
- 105 г пресни хлебни трохи
- 200 мл пълномаслена течна сметана
- 250 г свинска кайма
- 500 г телешка кайма
- 1 глава лук
- 1/2 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
- 1 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. смлян бял пипер
- 100 г масло
- 35 г брашно
- 1 ч.ч. телешки бульон
- конфитюр от червени боровинки
- За киселите краставички:
- 1 къса краставица
- 1/4 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. захар
- 1 с.л. бял винен оцет
- За картофеното пюре:
- 800 г картофи
- 1 ч.ч. прясно мляко
- 200 г масло
- морска сол
Начин на приготвяне:
- 1. За маринованите краставички нарежете на много тънки кръгчета краставицата и я поставете в плик за храна с цип затваряне. Добавете солта, захарта и оцета, затворете плика и масажирайте съдържанието много добре, като изкарате целия въздух. Поставете плика в хладилник, затиснат с нещо тежко, за 1 час.
- 2. За кюфтенцата сипете хлебните трохи в голяма купа и ги полейте с 2-3 с.л. течна сметана. Разбъркайте и оставете да престоят 5 минути. Добавете двата вида кайма, както и подправките. Овкусете със сол и омесете сместа с влажни ръце. Оформете малки кръгли кюфтенца и ги подредете в тава, постлана с хартия за печене. Полейте ги с малко вода, за да могат да се задушават във фурната. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 10-15 минути.
- 3. Разтопете половината масло в тиган и изпържете кюфтенцата от всички страни до тъмнокафяв цвят, за около 3-5 минути. Извадете кюфтенцата в чиния.
- 4. В същия тиган разтопете останалото масло и добавете брашното. Бъркайте в продължение на 2-3 минути, докато то се запържи. Добавете бульона и разбъркайте, като оберете всичко по дъното на съда. Оставете сместа да заври и след 2 минути добавете сметаната. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Върнете кюфтенцата в соса, разбъркайте и гответе 4 минути.
- 5. Обелете и сварете картофите в тенджера с подсолена студена вода за около 13-15 минути. Прецедете ги и ги върнете в тенджерата. Поставете тенджерата на слаб огън за 1 минута. Изключете котлона и оставете картофите в продължение на 5 минути да се вдига пара от тях. След това намачкайте много добре картофите или ги минете през преса. Добавете маслото, нарязано на кубчета и разбъркайте. След това добавете на тънка струйка прясното мляко, като разбърквате непрекъснато. Овкусете със сол.
- 6. Сервирайте кюфтенцата, поляти със сметанов сос и гарнирани с картофено пюре, мариновани краставички и конфитюр от червени боровинки.
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Къртис Стоун
Свински пържоли в хавайски стил
Рецепти Мишел Ру Джуниър
Печено свинско с хрупкави картофи
Рецепти Микела Киапа
Свински медальони с ябълка, лук и сайдер
Рецепти Нико Рейнолдс
Печени наденички с полента със сирене и боб
Рецепти Том Керидж
Бургер с чоризо
Рецепти Стоян и Лора
Свинско руло
Рецепти Ейнсли Хариът
Хапки с диня, кокос и свинско
Рецепти Хера Те Курапа
Варени пелмени
Рецепти Стоян и Лора
Гирос със свинско месо