Начин на приготвяне:

1. За маринованите краставички нарежете на много тънки кръгчета краставицата и я поставете в плик за храна с цип затваряне. Добавете солта, захарта и оцета, затворете плика и масажирайте съдържанието много добре, като изкарате целия въздух. Поставете плика в хладилник, затиснат с нещо тежко, за 1 час.

2. За кюфтенцата сипете хлебните трохи в голяма купа и ги полейте с 2-3 с.л. течна сметана. Разбъркайте и оставете да престоят 5 минути. Добавете двата вида кайма, както и подправките. Овкусете със сол и омесете сместа с влажни ръце. Оформете малки кръгли кюфтенца и ги подредете в тава, постлана с хартия за печене. Полейте ги с малко вода, за да могат да се задушават във фурната. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса 10-15 минути.

3. Разтопете половината масло в тиган и изпържете кюфтенцата от всички страни до тъмнокафяв цвят, за около 3-5 минути. Извадете кюфтенцата в чиния.

4. В същия тиган разтопете останалото масло и добавете брашното. Бъркайте в продължение на 2-3 минути, докато то се запържи. Добавете бульона и разбъркайте, като оберете всичко по дъното на съда. Оставете сместа да заври и след 2 минути добавете сметаната. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Върнете кюфтенцата в соса, разбъркайте и гответе 4 минути.

5. Обелете и сварете картофите в тенджера с подсолена студена вода за около 13-15 минути. Прецедете ги и ги върнете в тенджерата. Поставете тенджерата на слаб огън за 1 минута. Изключете котлона и оставете картофите в продължение на 5 минути да се вдига пара от тях. След това намачкайте много добре картофите или ги минете през преса. Добавете маслото, нарязано на кубчета и разбъркайте. След това добавете на тънка струйка прясното мляко, като разбърквате непрекъснато. Овкусете със сол.

6. Сервирайте кюфтенцата, поляти със сметанов сос и гарнирани с картофено пюре, мариновани краставички и конфитюр от червени боровинки.

Продукти

  • 105 г пресни хлебни трохи
  • 200 мл пълномаслена течна сметана
  • 250 г свинска кайма
  • 500 г телешка кайма
  • 1 глава лук
  • 1/2 ч.л. прясно настъргано индийско орехче
  • 1 1/2 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. смлян бял пипер
  • 100 г масло
  • 35 г брашно
  • 1 ч.ч. телешки бульон
  • конфитюр от червени боровинки

 

За киселите краставички:

  • 1 къса краставица
  • 1/4 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. захар
  • 1 с.л. бял винен оцет

 

За картофеното пюре:

  • 800 г картофи
  • 1 ч.ч. прясно мляко
  • 200 г масло
  • морска сол

Свързани рецепти