Шведски киш със сьомга

1. За тестото сипете брашното и маслото със стайна температура в купа и ги разбийте с помощта на миксер. Щом двата продукта се смесят, добавете яйцата едно по едно. Добавете щипка сол и разбивайте до образуването на гладко тесто. Извадете тестото върху плота, сплескайте го в квадратна форма и го увийте в прозрачно фолио. Поставете го в хладилник за 30 минути.

2. За пълнежа обелеет и нарежете на много ситни кубчета картофа и киселите краставички. Нарежете на ситно и копъра. Сложете всички продукти в купа и добавете прецедените каперси и обелените скариди. Накрая добавете филето от сьомга без кожа, нарязано на едри кубчета. Овкусете с повече черен пипер и по-малко сол и разбъркайте добре.

3. В друга купа разбийте яйцата и заквасената сметана до хомогенност. Добавете настъргания кашкавал и разбъркайте.

4. Разточете тестото във формата на дълъг правоъгълник. Изрежете лента с ширина 5-6 см. Навийте я на рулце и после я развийте върху стените на предварително намаслена форма с пружина /диаметър 24 см/. Притиснете добре, където се срещат двата края на лентата. Напаснете няколко парчета тесто на дъното на формата. Надупчете с вилица на няколко места тестото по дъното.

5. Изсипете пълнежа във формата. залейте със сместа от сметана и яйца. Печете в предварително загрята фурна на 170 радуса 1 час и 30 минути. След изпичане оставете киша да изстине добре.

6. Разбийте сметаната с помощта на миксер до плътност. Добавете пастата от хрян и разбъркайте до хомогенност. Пресипете сместа в шприц с назъбен накрайник.

7. Поставете охладения тарт върху поднос. Украсете с розички от бита сметана, хайвер от сьомга и стръкчета копър.

Продукти

  • За тестото:
  • 150 г масло
  • 300 г брашно
  • 2 яйца
  • щипка сол
  • За пълнежа:
  • 625 г филе от сьомга
  • 0.5 връзка копър
  • 1 голям картоф
  • 2 кисели краставички
  • 125 г дребни скариди
  • 1 ч.ч. каперси
  • 8 яйца
  • 400 г заквасена сметана
  • 100 г настърган кашкавал
  • Допълнително:
  • 250 мл течна сметана
  • 2 ч.л. паста от хрян
  • 2 стръка копър
  • 2 с.л. хайвер от сьомга

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички