Шведски киш със сьомга
Рецепта от: Рудолф ван Веен

1. За тестото сипете брашното и маслото със стайна температура в купа и ги разбийте с помощта на миксер. Щом двата продукта се смесят, добавете яйцата едно по едно. Добавете щипка сол и разбивайте до образуването на гладко тесто. Извадете тестото върху плота, сплескайте го в квадратна форма и го увийте в прозрачно фолио. Поставете го в хладилник за 30 минути.
2. За пълнежа обелеет и нарежете на много ситни кубчета картофа и киселите краставички. Нарежете на ситно и копъра. Сложете всички продукти в купа и добавете прецедените каперси и обелените скариди. Накрая добавете филето от сьомга без кожа, нарязано на едри кубчета. Овкусете с повече черен пипер и по-малко сол и разбъркайте добре.
3. В друга купа разбийте яйцата и заквасената сметана до хомогенност. Добавете настъргания кашкавал и разбъркайте.
4. Разточете тестото във формата на дълъг правоъгълник. Изрежете лента с ширина 5-6 см. Навийте я на рулце и после я развийте върху стените на предварително намаслена форма с пружина /диаметър 24 см/. Притиснете добре, където се срещат двата края на лентата. Напаснете няколко парчета тесто на дъното на формата. Надупчете с вилица на няколко места тестото по дъното.
5. Изсипете пълнежа във формата. залейте със сместа от сметана и яйца. Печете в предварително загрята фурна на 170 радуса 1 час и 30 минути. След изпичане оставете киша да изстине добре.
6. Разбийте сметаната с помощта на миксер до плътност. Добавете пастата от хрян и разбъркайте до хомогенност. Пресипете сместа в шприц с назъбен накрайник.
7. Поставете охладения тарт върху поднос. Украсете с розички от бита сметана, хайвер от сьомга и стръкчета копър.
Продукти
- За тестото:
- 150 г масло
- 300 г брашно
- 2 яйца
- щипка сол
- За пълнежа:
- 625 г филе от сьомга
- 0.5 връзка копър
- 1 голям картоф
- 2 кисели краставички
- 125 г дребни скариди
- 1 ч.ч. каперси
- 8 яйца
- 400 г заквасена сметана
- 100 г настърган кашкавал
- Допълнително:
- 250 мл течна сметана
- 2 ч.л. паста от хрян
- 2 стръка копър
- 2 с.л. хайвер от сьомга
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Шейн Делия
Мухлама
Рецепти Джъстин Скофийлд
Канелони с гъби
Рецепти Найджъл Слейтър
Доматена яхния с куркума и кисело мляко
Рецепти Стоян и Лора
Гратен от пилешко и ньоки
Рецепти Стоян и Лора
Капоната
Рецепти Стоян и Лора
Лазаня със сирена и спанак
Рецепти Стоян и Лора
Пълнено пиле с кестени и тиква
Рецепти Стоян и Лора
Печен карфиол
Рецепти Джейми Оливър
Шишчета по гръцки /сувлаки/
Рецепти Джейми Оливър
Три вида ризото