Шведски кексчета с боровинки

Шведски кексчета с боровинки

Начин на приготвяне:

1. Затоплете прясното мляко и сипете при него маята. Разбъркайте.
2. В купа разбийте 2 големи яйца заедно с щипка сол и смления кардамон /махнете шушулките на 20 зърна кардамон и ги счукайте в хаванче/. Добавете захарта, разтопеното масло и млякото с маята. Разбъркайте. Добавете брашното на две порции. Първо по-голямата част, около 500 г, и разбъркайте до гладкост. След това добавете останалото брашно. Трябва да получите еластично тесто и то да не залепва по пръстите. Покрийте тестото с кърпа и го оставете да втасва в продължение на час и половина.
3. В купа смесете боровинките и захарта и разбъркайте. Настържете кората и изтискайте сока на 1/2 лимон. Разбъркайте хубаво.
4. Поставете тестото върху набрашнен плот. Разстелете го с ръце и върху него изсипете сместа с боровинки. Разстелете ги и ги притиснете към тестото, след това го сгънете, като прибирате краищата му един след друг.
5. Разделете тестото на две, а след това всяка част на още две. Вземете едно парче тесто и го разпънете с ръце. Увийте тестото около два пръста на едната си ръка, а краят кравайчето поставете в дупката. Върху плоска тава, постлана с хартия за печене разпръснете бучици масло и поръсете кафява захар. Подредете кифлите в тавата. Оставете ги да втасат още 1/2 час.
6. Поръсете кексчетата с настъргана портокалова кора и захар и ги печете в предварително загрята фурна на 180 градуа 25 минути. Поднесете ги с кафе.

Продукти

За тестото:

  • 7 г суха мая
  • 375 мл прясно мляко
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. смлян кардамон
  • 200 г захар
  • 50 г разтопено масло
  • 800 г брашно

За пълнежа:

  • 400 г боровинки
  • 75 г захар
  • 0.5 портокал
  • настъргана кора и сок

Допълнително:

  • 15 г масло
  • 75 г кафява захар

Свързани рецепти