Начин на приготвяне:

1. В касерола разтопете маслото и добавете прясното мляко към него. Щом млякото леко се загрее, дръпнете от огъня. Пресипете сместа в голяма купа и изчакайте да да изстине до хладка.

2. Начупете прясната мая в купата или изсипете сухата. Добавете захарта и разбъркайте. След това добавете половината брашно, бакпулвера и солта. Разбъркайте. Добавете останалото брашно и кардамона. Добавете и предварително леко разбито 1 яйце. Щом сместа стане хомогенна, извадете я върху набрашнен плот и месете в продължение на 8-10 минути, с натиск, докато тестото стане гладко и еластично. Оформете на топка и я поставете в намазнена купа. Покрийте с кухненаска кърпа и оставете да втаса на топло за 1 час.

3. Извадете тестото върху набрашнен плот и го разделете на 12 парчета х 80 г. Оформете всяко парче на кръгла топка. Подредете топките в тава, постлана с хартия за печене, на 5 см разстояние една от друга. Покрийте с кърпа и оставете да втасат за 30-40 минути.

4. Намажете питките с предварително разбито яйце и печете в предварително загрята фурна на 190 градуса (170 градуса с вентилатор) 10-12 минути. Оставете кифличките да изстинат.

5. За пълнежа разбийте охладената сладкарска сметана с пудрата захар до образуването на твърди връхчета. Пресипете в пош със звезодиведн накрайник. Отрежете капачета на кифличките и издълбайте вътрешността в купа. Залейте трохите с пълномаслената течна сметана и настържете марципана. Разбъркайте мсичко.

6. Напълнете всяка кифличка/питка с пълна ч.л. от сместа с марципана. Върху пълнежа шприцовайте бита сметана. Поставете капаче отгоре. Накрая поръсете кифличките с тънък слой пудра захар.

Продукти

  • 80 г безсолно масло
  • 250 мл прясно мляко
  • 25 г прясна мая или 12 г суха мая
  • 40 г захар
  • 525 г брашно тип 00
  • 1 ч.л. сол
  • 2 ч.л. смлян кардамон
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 2 яйца
  • пудра захар

 

За пълнежа:

  • 300 мл течна сладкарска сметана
  • 2 с.л. пудра захар
  • 100 г бадемов марципан
  • 125 мл пълномаслена течна сметана

Свързани рецепти