Шведски канелени кифлички

Шведски канелени кифлички

Начин на приготвяне:

1. Поставете нарязаното масло на кубчета в тенджерка и го разтопете. Изключете котлона и добавете към него прясното мляко.

2. В голяма купа сипете сухите съставки - брашно, мая, 50 г захар, кардамон и сол. Разбъркайте с помощта на миксер. Оформете кладенче в сместа и добавете яйцето, жълтъка и разтопеното масло с прясно мляко. Разбийте сместа с помощта на миксер до получаването на гладко и еластично тесто. Извадете тестото върху плота и го омесете за кратко. Оформете тестото на топка и я поставете в намазнена купа. Покрийте с кухненска кърпа и оставете на топло да втаса, за около 40 минути.

3. За плънката сипете нарязаното на кубчета масло със стайна температура, захарта и канелата в купа и разбъркайте до хомогенност с помощта на силиконова шпатула.

4. Разточете тестото във формата на правоъгълник (45х30 см) с дебелина 5 мм. Разпределете равномерно плънката по цялата повърхност на тестото. Навийте внимателно на руло, откъм дългата страна. Изрежете неравните краища. Разрежете рулото на две, по средата. След това нарежете на 12 еднакви парчета.

5. Напръскайте дълбока тавичка с мазнина и подредете парчетата легнали, на разстояние едно от друго. Покрийте с намазнено прозрачно фолио и оставете кифлите да втасат, около 40 минути.

6. Намажете кифлите с разбито яйце и поръсете с кафява захар. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) 15 минути. Оставете кифлите да изстинат 10 минути в тавата. След това ги сервирайте върху дървена дъска.

Продукти

  • 80 г безсолно масло
  • 250 мл прясно мляко
  • 500 г бяло брашно
  • 7 г суха мая
  • 50 г захар
  • 1 ч.л. фина морска сол
  • 2 ч.л. смлян кардамон
  • 1 яйце и 1 жълтък от свободно отглеждани кокошки
  • 1 разбито яйце
  • 1 с.л. кафява захар

 

За плънката:

  • 150 г безсолно масло
  • 100 г мека светлокафява захар
  • 2 ч.л. канела

Свързани рецепти