Шведски ябълков кейк

Шведски ябълков кейк

Начин на приготвяне:

1. В една купа сипете сухите съставки - брашно, бакпулвер, канела и захар и ги разбъркайте, за да няма бучки. 
2. В друга купа разбийте яйцата, добавете разтопеното масло и разбъркайте.
3. Обелете 2 ябълки, почистете ги и ги нарежете на кубчета с големина 1 см. Добавете кубчетата към сухите съставки и разбъркайте добре. След това добавете течните съставки и разбъркайте до хомогенност.
4. Намаслете дъното и стените на форма с пружина /диаметър 23 или 25 см/ и постелете дъното и с хартия за печене. Изсипете сместа за кейка във формата. Обелете третата ябълка и я нарежете на тънки резени. Подредете резените върху сместа в кръг, като започнете от най-външната страна. Печете кейке в предварително загрята фурна на 180 градуса за 50 минути.
5. За глазурата сипете в тенджерка маслото, захарта и канелата и изчакайте докато сместа се разтопи.
6. Извадете кейка от формата, като първо отстраните стените, след това го обърнете в чиния и отлепите хартията от дъното му. Поставете кейка върху поднос и го полейте с глазурата, като се стараете да я разнесете по цялата повърхност.

Продукти

  • 3 големи ябълки
  • 250 г брашно
  • 2 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. канела
  • 150 г захар
  • 150 г разтопено масло
  • 3 яйца

За глазурата:

  • 25 г масло
  • 3 с.л. захар
  • 1 ч.л. канела

Свързани рецепти