Шведска торта с бадеми

Шведска торта с бадеми

Начин на приготвяне:

1. За блатовете разбийте белтъците с помощта на миксер. добавете 3 с.л. пудра захар и продължете разбиването до получаването на твърда белтъчна пяна.
2. Смелете небелените бадеми с 4 с.л. пудра захар в блендер. Сипете сместа в купа и добавете ваниловата захар и бакпулвера. Разбъркайте.
3. Добавете останалата пудра захар към разбитите белтъци и разбъркайте с помощта на шпатула. След това добавете сместа със смлените бадеми и разбъркайте.
4. Намажете с масло две кръгли дълбоки форми /диаметър 24 см/. Постелете изрязан кръг от хартия за печене на дъното на всяка форма. разпределете сместа за блатове и ги Печете в предварително загрята фурна 175 градуса 30 минути.
5. За ваниловия крем сипете в тенджерка сметаната и захарта. Добавете жълтъците и ваниловата захар и бъркайте докато сместа се затопли. Достатъчно е да бъркайте 1 минута при температура на сместа 80 градуса. Дръпнете от огъня и оставете крема да се охлади. След това добавете мекото масло и бъркайте докато сместа стане гладка.
6. За меренгето сварете захарен сироп от вода и захар, температурата му трубва да е 120 градуса. Разбийте белтъците. Добавете топлия сироп на струйка към белтъците, като включите миксера на максимална скорост. Прехвърлете сместа в пош с гладък накрайник.
7. Сложете небелените бадеми за украса в тавичка и ги изпечете за 12 минути на 180 градуса. Нарежете ги на едро.
8. Извадете изстиналите блатове от формите, отстранете хартията от дъното им. Поставете единия блат върху поднос. Намажете блата с ванилова глазура и поставете втория блат. Намажете го с останалата глазура. Поръсете с половината нарязани бадеми. Шприцовайте белтъчната пяна, оформяйки спирала върху тортата. поръсете с останалите нарязани бадеми.
9. С малка хартиена фунийка шприцовайте тънки лентички шоколад, който предварително сте разтопили на водна баня. Преди сервиране охладете тортата за 1 час в хладилник.

Продукти

За блатовете:

  • 450 г сурови бадеми
  • 7 белтъка
  • 430 г пудра захар
  • 1 с.л. ванилова захар
  • 1 ч.л. бакпулвер

За ваниловата глазура:

  • 6 жълтъка
  • 130 мл течна сметана
  • 110 г захар
  • 1 с.л. ванилова захар
  • 160 г меко масло

За меренгето:

  • 60 мл вода
  • 150 г захар
  • 3 белтъка

За украса:

  • 150 г бадеми
  • 100 г натурален шоколад

Свързани рецепти