Шварцвалдски сладкиш с череши

Шварцвалдски сладкиш с череши
Предаване: Пекарната на Рудолф: Малките пекариГледайте в: Вторник, 18 май от 13:00 | Вторник, 18 май от 13:30

Начин на приготвяне:

  1. Отстранете костилките на черешите. Пасирайте половината череши заедно с кленовия сироп. Пресипете пюрето в купа и добавете семената чиа. Нарежете останалите череши. Намачкайте малините на пюре с помощта на вилица в чиния. Добавете нарязаните череши и намачканите малини в пюрето от череши и разбъркайте. Поставете в хладилник за 30 минути. За още по-добър ефект, направете сладкото 1 ден предварително.
  2. Загрейте фурната на 180⁰С. Постелете тава (20х35 см) с хартия за печене, като оставите ръб с височина 5 см по стените.
  3. 3. За шоколадовия кекс разтопете маслото и нарязания шоколад в тенджерка, на слаб огън. Разделете жълтъците от белтъците в две отделни купи. Разделете захарта по равно между двете купи. Разбийте жълтъците на водна баня, докато изсветлеят, до около 50 градуса. Дръпнете купата от парата и продължете да разбивате. Добавете пресятатото брашно, а след това и сместа от разтопен шоколад и масло. Разбъркайте внимателно до хомогенност.
  4. Разбийте белтъците много леко, до образуването на меки върхове. Внимателно ги добавете към сместа с жълтъците и разбъркайте до хомогенност. Изсипете сместа в тавата и разпределете черешите върху него. Печете сладкиша 30 минути. След изваждане го оставете да изстине напълно.
  5. Поставете сладкиша върху дървена дъска или подходящ поднос. Разбийте сметаната със захарта, докато стане плътна. Разстелете сладкото от череши върху сладкиша. След това нанесете разбитата сметана на равномерен слой. Украсете с плодовете. За завършек поръсете с шоколадовите пръчици, какао и пудра захар.

Продукти

За сладкото от череши:

  • 250 г череши
  • 100 г малини
  • 1 с.л. кленов сироп
  • 2 с.л. семена от чиа

 

За шоколадовия кекс:

  • 6 яйца
  • 175 г захар
  • 150 г брашно
  • 90 г масло
  • 150 г черен шоколад
  • 150 г череши

 

За гарниране:

  • 400 мл течна сметана
  • 40 г захар
  • 100 г череши
  • 100 г къпини
  • 100 г малини
  • 2 с.л. големи шоколадови пръчици
  • какао на прах
  • пудра захар

Свързани рецепти