Шварцвалдска торта за навън

Шварцвалдска торта за навън

Начин на приготвяне:

1. За блата начупете шоколада и го разтопете на водна баня, на слаб огън, като бъркате от време на време. Щом шоколадът се разтопи, дръпнете купата от огъня и добавете маслото. Бъркайте докато то се разтопи.
2. Отделете жълтъците от белтъците. Белтъците разбийте с половината захар на сняг, с помощта на миксер. Жълтъците разбийте с останалата захар, на ръка.
3. Добавете жълтъците към шоколада и разбъркайте. Добавете брашното, бакпулвера и смлените бадеми. Разбъркайте. Накрая, на порции, добавете разбитите белтъци, като разбърквате енергично, с помощта на шпатула. Постелете дъното и стените на форма с размери 22х22 см и изсипете сместа в нея. Загладете сместа и печете в предварително загрята фурна на 175 градуса 40 минути.
4. Сипете сиропа от компота в тенджерка и пуснете в него анасона и канелените пръчици. В купичка разбийте нишестето с малко студена вода, на гладка кашичка. Щом сиропът заври, изсипете нишестето и бъркайте докато то се сгъсти. Добавете целите череши, без костилки, и разбъркайте за няколко секунди. Оставете сместа да изстине.
5. За крема разбийте сметаната със захарта до пухкавост. Нарежете много ситно шоколада или го настържете. Добавете го към сметаната и разбъркайте. Прехвърлете крема в пош с гладък накрайник, ако желаете.
6. Изрежете краищата на добре изстиналия блат и го нарежете на кубчета. Извадете анасона и канелените пръчки и прецедете черешите, като запазите сиропа.
7. В стъклени бурканчета с капачета подредете кубчета блат, до средата. Върху тях сипете крем. Подредете няколко череши, а върху тях сложете още няколко кубчета блат. Завършете с малко сметана и гъст сос. Охладете тортите преди поднасяне.
8. За шоколадовата украса разтопете шоколада на водна баня и след това го темперирайте. Върху плоска тава, постлана с хартия за печене сипете малко темпериран шоколад с лъжица и с помощта на вилица или друг прибор му придайте форма. Оставете украсата да се стегне на стайна температура за 1 час.

Продукти

За блата:

  • 250 г натурален шоколад /70%/
  • 125 г меко масло
  • 3 яйца
  • 125 г тъмнокафява захар
  • 80 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 50 г фино смлени бадеми

За черешите:

  • 300 г череши от компот
  • 2 пръчки канела
  • 1 знездичка анасон
  • 1 с.л. царевично нишесте

За крем страчатела:

  • 100 г натурален шоколад /70%/
  • 300 мл течна сметана
  • 75 г захар

Допълнително:

  • 200 г натурален шоколад /70%/

Свързани рецепти