1. Накиснете сушените плодове /кайсии, сливи, смокини, стафиди/ в купа с амарето и вода за 2 часа.
2. Обелете и почистете ябълките. Нарежете ги на резени и ги сложете в купа. Добавете добре подсушените сушени плодове. нарежете орехите и добавете и тях. Поръсете с канела и анасон и разбъркайте добре.
3. За тестото сипете брашното, олиото, солта и водата в купа и разбийте с помощта на миксер /с приставка за тесто/. Щом се образува топка, извадете тестото и го доомесете върху набрашнен плот. Намажете с малко олио чиния, поставете тестото в нея, намажете и тестото с малко олио. Покрийте с прозрачно фолио и поставете в хладилник за 30 минути.
4. Нарежете на ситно стар кекс или бисквити, например меденки. разтопете маслото в тенджерка и добавете трохите и захарта. Разбъркайте и гответе около 10 минути, докато трохите станат хрупкави.
5. Постелете покривка или кухненска кърпа с размери 1х2 м върху маса. Поръсете обилно с брашно. Разточете тестото с точилка максимално тънко. Вземете го с ръце и го завъртете няколко пъти, като използвате и лактите си, за да се разтегли тестото. Поставете го обратно върху масата и започнете да го разтегляте от всички краища с помощта на опакото на ръцете си. Разтеглете го така, че да обхване единия край на масата. Изрежете по-дебелите части по краищата на тестото.
6. Поръсете тестото с предварително разтопено масло. В единия край, откъм по-късата страна, сипете първо запържените трохи, а върху тях пълнежа от ябълки и плодове. С помощта на кърпата или покривката започнете да навивате руло. Изрежете краищата на рулото, прегънете го като подкова и го поставете в плоска тава. намажете го с масло и го печете в предварително загрята фурна на 190 градуса 40 минути.
7. Разрежете изпечения щрудел на две и го поръсете обилно с пудра захар.

Продукти

  • За тестото:400 г брашно 20 мл олио 2 г сол 200 мл водаЗа галетата:150 г кекс или бисквити 25 г масло 1 с.л. захарЗа пълнежа:1 кг микс от сушени плодове 250 мл амарето 250 мл вода 4 кисели ябълки 60 г орехи 1 ч.л. семена анасон 1 ч.л. канелаДопълнително:150 г зехтин или бучка масло пудра захар

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички