Предаване: Гурме за всеки денГледайте в: Събота, 24 октомври от 21:00 | Събота, 24 октомври от 21:30

Начин на приготвяне:

1. За крема сипете прясното мляко и сметаната в тенджерка. Разрежете шушулката ванилия и остържете вътрешността ѝ. Добавете я при млякото и сметаната. Разбъркайте енерегично и оставете сместа да заври.

2. В купа разбийте яйцето, жълтъка и захарта. Добавете царевичното нишесте и разбъркайте до гладкост. На тънка струйка, при непрекъснато разбиване, добавете горещата млечна смес. Прехвърлете сместа в тенджерката и я върнете върху котлона. Бъркайте докато кремът се сгъсти ис тане лъскав. Пресипете го в плитък съд и го покрийте с прозрачно фолио. Поставете го в хладилник за 1-2 часа.

3. За пълнежа в купа разбъркайте охладения яйчен крем. Добавете прецедените вишни без костилки, канелата, фино настърганата лимонова кора, лимоновия сок и стафидите. Разбъркайте добре.

4. Разтопете маслото и го охладете. Подредете корите една върху друга, като мажете всяка с масло. Сипете пълнежа по дължината на дългата страна на слепените кори. Намажете краищата на най-горната страна с масло. Прегънете краищата, като пакет, след това навийте на руло. Намажете рулото с масло и поръсете с филирани бадеми.

5. Поставете щрудела в тава, постлана с хартияз а печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути.

6. Нарежете щрудела на дебели парчета. Сервирайте всяко парче, гарнирано с 1 с.л. разбита до пухкавост заквасена сметана. Поръсете и със сгъстен сироп от компота.

Продукти

  • 150 мл прясно мляко
  • 100 мл течна пълномаслена сметана
  • 1 яйце
  • 1 жълтък
  • 1/4 ч.ч. захар
  • 15 г царевично нишесте
  • 1 шушулка ванилия
  • 1/2 лимон, настъргана кора и сок
  • 1/2 ч.л. канела
  • 1/4 ч.ч. стафиди
  • 675 г вишни от компот
  • 8 листа точени кори
  • 60 г масло
  • 1/3 ч.ч. филирани бадеми
  • заквасена сметана

Свързани рецепти