Щропвафели

Щропвафели

Начин на приготвяне:

1. За тестото за вафлите в една купа сипете брашното, солта и бакпулвера. Разбъркайте.
2. В друга купа разбийте яйцата, които трябва да са със стайна температура, с помощта на тел. Добавете захарта малко по малко, като едновременно разбивате. добаветедвата екстракта и разтопеното и охладено масло. Разбъркайте. Добавете сухите съставки на няколко порции, като разбърквате след всяка. Пресипете сместа в пош с гладък накрайник (диаметър 1.5 см).
3. Загрейте уред за гофрети. Шприцовайте около 1 с.л. от сместа точно по средата на плочата. Затворете уреда и печете 1.5 минута. Веднага след изваждане на изпечената бисквита, я отрежете с ринг с диаметър 9 см, за да стане идеално кръгла. Оставете бисквитите да се охладят.
4. За карамеления сос сипете в дълбока стоманена тенджерка царевичния сироп, захарта и 1/4 ч.ч. вода. Оставете сместа да заври, като от време на време само леко разклащате съда. За да предотвратите кристализацията на захарта, поставете капак върху тенджерката. Щом карамелът стане тъмнозлатист, добавете внимателно течната сметана, маслото и остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Разбъркайте с помощта на дървена лъжица и пресипете сместа в купа. 
5. Върху девете изстинали бисквити сипете по 1 с.л. от карамеления сос. Поставете втора бисквита върху тях, като притиснете леко, така че пълнежът да се разпредели равномерно.

Продукти

  • 175 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 0.25 ч.л. сол
  • 2 големи яйца
  • 165 г захар
  • 2 ч.л. ванилов екстракт
  • 0.5 ч.л. лимонов екстракт
  • 70 г разтопено безсолно масло

За карамеления пълнеж:

  • 220 г захар
  • 1 с.л. бял царевичен сироп
  • 80 г пълномаслена течна сметана
  • 1 шушулка ванилия
  • 1 ч.л. безсолно масло
  • 0.5 ч.л. сол

Свързани рецепти