Начин на приготвяне:

1. За тестото сипете брашното на плота и поръсете бакпулвера върху него. Направете кладенче в брашното и в него поставете маслото, крема сиренето, оцета и водата. Омесете меко тесто. Ако е необходима още вода, добавете няколко капки. Увийте тестото в прозрачно фолио и го оставете в хладилник за 30 минути.
2. Намажете с масло плитка форма за пай /с къдрави стени и подвижно дъно/. Разточете тестото върху набрашнен плот с дебелина 3 мм. Поставете го във формата, напаснете го и изрежете излишното. Надупчете дъното с вилица.
3. За трохите смесете върху плота брашното, кафявата захар, подправките и солта. Добавете студеното масло на кубчета и претривайте продуктите с ръце докато не се получат трохи. Разпределете трохите върху тестото.
4. В купа разбъркайте яйцата с меласата. В тенджерка затоплете водата и добавете бакпулвера. Бъркайте докато той се разтвори напълно. Изсипете топлата вода при яйцата и бъркайте енергично. Изсипете течната смес върху трохите, като се стараете да е равномерно. Печете пай 40 минути в предварително загрята фурна на 190 минути.

Продукти

За тестото:

  • 220 г брашно
  • 100 г масло
  • 100 г крема сирене
  • 4 ч.л. студена вода
  • 1 с.л. оцет

За трохите:

  • 120 г брашно
  • 90 г тъмнокафява захар
  • 1 ч.л. канела
  • щипка смлян джинджифил
  • щипка смляно индийско орехче
  • щипка сол
  • 100 г студено масло

За соса:

  • 120 мл вода
  • 3.5 г бакпулвер
  • 2 яйца
  • 120 г течна меласа

Свързани рецепти