Начин на приготвяне:
1. Сварете картофите небелени, добре измити и почистени, нарязани на едро. Прецедете ги и ги обелете.
2. Сложете обелените картофи в купа, добавете малка бучка масло, овкусете щедро със сол и черен пипер, добавете брашното и бакпулвера и намачкайте с помощта на преса. Не разбърквайте много сместа, защото ще се втвърди много. Добавете нарязания на много ситно пресен лук, леко разбъркайте.
3. Сипете 1 с.л. зехтин в тиган и го загрейте. Разделете сместа на 4 части и ги оформете на топки. Поставете 2 топки в тигана и ги притиснете, за да станат плоски. Пържете по 5 минути от всяка страна.
4. Разбийте леко яйцата, овкусете ги със сол и черен пипер и ги сипете в загрят тиган с разтопена малка бучка масло. Дръпнете тигана от огъня, не разбърквайте веднага яйцата, а леко ги побутвайте.
5. сипете по 1 и половина бъркано яйце върху всяка картофена питка. Гарнирайте с тънко парче качествена пушена сьомга. Поднесете с щипка кресон и резен лимон.
Продукти
- 500 г брашнени картофи
- морска сол и черен пипер
- 100 г брашно
- 1 малка връзка пресен лук
- 2 бучки масло
- 0.5 ч.л. бакпулвер
- зехтин
- 5 яйца от свободни кокошки
- 200 г пушена сьомга
- кресон
- 0.5 лимон