Шомлой галушка
Рецепта от: Стоян и Лора
1. За да приготвите блата отделете жълтъците от белтъците. Разбийте леко белтъците с миксер, добавете половината захар и отново разбийте, докато станат на сняг. Разбийте жълтъците с останалата захар до побеляване. Добавете белтъците към жълтъците и разбъркайте.
2. Смесете брашното с какаото, бакпулвера и наситнени орехи. След това изсипете и сухата смес в купата с яйцата и отново разбъркайте.
3. Прехвърлете сместа в тава, застлана с пергаментова хартия. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Извадете блата и го охладете.
4. За крема загрейте 700 мл от млякото с ванилията. Разбъркайте жълтъците, захарта и нишестето с останалото студено мляко. Налейте горещото мляко към студената смес и разбъркайте. След това сложете на котлона и загрявайте до сгъстяване, като не спирате да бъркате. Прехвърлете крема в купа и го покрийте с фолио. Оставете го да се охлади.
5. За сиропа загрейте 200 мл вода със захарта. Добавете настърганата кора от лимон и алкохола. След като сместа заври и захарта се разтвори, залейте с нея стафидите. Оставете ги за поне час.
6. За шоколадовия сос загрейте сметаната и залейте натрошения шоколад. Разбъркайте, за да се разтопи шоколада. Налейте алкохола и отново разбъркайте.
7. Разбийте сметаната за гарниране със семенцата ванилия и захарта.
8. Натрошете блата и сложете половината в чаша за трайфъл. Залейте със сиропа и стафидите.
9. Сипете от предварително разбития крем, после шоколадов сос, още един ред блат, сироп, крем, шоколадов сос и накрая разбита сметана и малко какао.
Продукти
- За блата:
- 4 яйца
- 100 г захар
- 100 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 50 г орехи
- 1 с.л. какао
- За крема:
- 6 жълтъка
- 200 г захар
- 800 мл прясно мляко
- 5 с.л. царевично нишесте
- 1 ч.л. ванилия (смлени семенца и шушулка)
- За сиропа:
- 100 г захар
- 100 г стафиди
- кората от 1 лимон
- 50 мл бърбън
- За шоколадовия сос:
- 150 г шоколадов кувертюр
- 300 мл животинска сметана
- 1-2 с.л. бърбън
- За гарниране:
- 1 ч.л. ванилия (смлени семенца и шушулка)
- 100 мл течна животинска сметана
- 2 с.л. захар
- 1 ч.л. натурално какао
Начин на приготвяне:
Свързани рецепти
Виж всичкиРецепти Стоян и Лора
Шоколадов кейк с шапка от маскарпоне
Рецепти Нина Бабич
Бисквити с фъстъци ала Седрик Гроле
Рецепти Павел Павлов
Френски макарони с различни кремове*
Рецепти Павел Павлов
Целувчена торта с крем "Намелака"
Рецепти Павел Павлов
Лимонов тарт с лешници
Рецепти Павел Павлов
Деконструиран лимонов тарт с чипс от бял шоколад
Рецепти Павел Павлов
Малинов чийзкейк без печене
Рецепти Ненад Великович
Мини тартове с вишни
Рецепти Миниторта с шоколад и мандарини
Рецепти Кокосови сладки за закуска