1. За да приготвите блата отделете жълтъците от белтъците. Разбийте леко белтъците с миксер, добавете половината захар и отново разбийте, докато станат на сняг. Разбийте жълтъците с останалата захар до побеляване. Добавете белтъците към жълтъците и разбъркайте.

2. Смесете брашното с какаото, бакпулвера и наситнени орехи. След това изсипете и сухата смес в купата с яйцата и отново разбъркайте.

3. Прехвърлете сместа в тава, застлана с пергаментова хартия. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути. Извадете блата и го охладете.

4. За крема загрейте 700 мл от млякото с ванилията. Разбъркайте жълтъците, захарта и нишестето с останалото студено мляко. Налейте горещото мляко към студената смес и разбъркайте. След това сложете на котлона и загрявайте до сгъстяване, като не спирате да бъркате. Прехвърлете крема в купа и го покрийте с фолио. Оставете го да се охлади.

5. За сиропа загрейте 200 мл вода със захарта. Добавете настърганата кора от лимон и алкохола. След като сместа заври и захарта се разтвори, залейте с нея стафидите. Оставете ги за поне час.

6. За шоколадовия сос загрейте сметаната и залейте натрошения шоколад. Разбъркайте, за да се разтопи шоколада. Налейте алкохола и отново разбъркайте.

7. Разбийте сметаната за гарниране със семенцата ванилия и захарта.

8. Натрошете блата и сложете половината в чаша за трайфъл. Залейте със сиропа и стафидите.

9. Сипете от предварително разбития крем, после шоколадов сос, още един ред блат, сироп, крем, шоколадов сос и накрая разбита сметана и малко какао.

 

Продукти

  • За блата:
  • 4 яйца
  • 100 г захар
  • 100 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 50 г орехи
  • 1 с.л. какао
  • За крема:
  • 6 жълтъка
  • 200 г захар
  • 800 мл прясно мляко
  • 5 с.л. царевично нишесте
  • 1 ч.л. ванилия (смлени семенца и шушулка)
  • За сиропа:
  • 100 г захар
  • 100 г стафиди
  • кората от 1 лимон
  • 50 мл бърбън
  • За шоколадовия сос:
  • 150 г шоколадов кувертюр
  • 300 мл животинска сметана
  • 1-2 с.л. бърбън
  • За гарниране:
  • 1 ч.л. ванилия (смлени семенца и шушулка)
  • 100 мл течна животинска сметана
  • 2 с.л. захар
  • 1 ч.л. натурално какао

Начин на приготвяне:

    Свързани рецепти

    Виж всички