Приготвянето на шоколадово суфле има своите тънкости, но усвоите ли ги, може да се похвалите, че можете да приготвяте класически френски десерт.

Продукти

  • 250 г натурален шоколад (70% какао)
  • 200 г прясно мляко
  • 2 жълтъка
  • 10 г царевично нишесте
  • 6 белтъка
  • 80 г захар
  • масло за намазване
  • За битата сметана:
  • 100 мл течна сметана
  • 50 г заквасена сметана
  • 1 с.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

  • 1. Намажете дъното на две керамични чаши с меко масло. След това намажете и стените, като движите четката отдолу нагоре. сипете по 2-3 с.л. захар във всяка чаша и я завъртете бавно докато захарта полепне по дъното и стените. Изтръскайте излишната захар. Поставете чашите в хладилник.
  • 2. Начупете шоколада и го разтопете на водна баня за около 4-5 минути, на умерен огън, без да го разбърквате. В тенджерка затоплете прясното мляко заедно с царевичното нишесте и жълтъците. Усилете огъня и бъркайте неергично докато се получи гладка паста.
  • 3. Добавете пастата към разтопения шоколад и разбъркайте внимателно, до хомогенност. Оставете сместа на топло.
  • 4. В голяма стъклена купа разбийте белтъците с помощта на миксер, на висока скорост, за 1 минута. Добавете половината захар и разбийте още 1 минута. Добавете и останалата захар и разбийте отново, до получаването на твърд сняг.
  • 5. Добавете разбитите белтъци към шоколадовата смес на три порции, като след всяка разбърквате внимателно, с помощта на шпатула.
  • 6. Напълнете охладените чаши със сместа за суфле малко над ръба. Тръснете чашите в плота, след това изравнете с обратната страна нож. Почистете капките шоколадова смес по ръба на чашите. Поставете чашите в тавичка и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 15 минути. Поръсете фино с какао.
  • 7. За битата сметана сипете течната и зкавасената сметана в купа заедно сваниловия екстракт. Разбийте до получаването на консистенцията на крем.
  • 8. Поднесете шоколадово суфле в чаша с бита сметана.

Свързани рецепти

Виж всички