Начин на приготвяне:

1. Намажете с масло дъното на керамични формички, а след това и стените им, като започвате от дъното и вървите към ръба на формите. Напълнете една намазана форма със захар, след това изсипете захарта в купа, като въртите формата, така че захарта да полепне навсякъде, дори и по ръбовете. Подгответе всички формички по този начин.

2. За соса загрейте млякото с половината захар. Разбъркайте жълтъците с останалата захар. Темперирайте жълтъците с горещото мляко, пресипете в касеролата и гответе на слаб огън при непрекъснато разбъркване, докато температурата достигне до 81 градуса. Дръпнете от огъня и разбъркайте желатина в соса. Излейте горещата смес върху предварително начупения шоколад в купа и пасирайте. Оставете соса настрани.


3. Разтопете шоколада на водна баня. Дръпнете от огъня и добавете маслото при топлия шоколад. Разбъркайте добре, за да се разтопи маслото. Прибавете жълтъците и отново разбъркайте. Накрая сипете какаото, разбъркайте с телена бъркалка, за да се разтвори добре. Сложете белтъците в миксера да се разбиват, като постепенно добавяте захарта към тях. Трябва да се получи не много твърд сняг. Постепенно прибавете разбитите белтъци към шоколадовата смес, като бъркате внимателно. Веднага щом се получи еднородна смес, спрете да бъркате, за да не излезе въздуха от белтъците.

4. Загрейте фурната на 200 градуса (с вентилатор). Напълнете формите със сместа догоре с помощта на лъжица, без да натискате. Заравнете с шпатула от средата към единия край, след това от средата към другия - и така - общо четири пъти.

5. Печете суфлетата 10 минути (времето зависи от фурната). Извадете от фурната, поръсете с пудра захар. С лъжица гребнете от соса и сложете в средата на суфлето, като пробивате, за да влезе и навътре.

Продукти

За суфлето:

  • 200 г натурален шоколад (70% какао)
  • 120 г масло
  • 40 г какао
  • 70 г жълтъци
  • 320 г белтъци
  • 150 г захар
  • масло за намазване
  • захар за поръсване

За шоколадовия сос:

  • 380 г прясно мляко
  • 70 г жълтъци
  • 35 г захар
  • 150 г натурален шоколад (70% какао)
  • 3 г желатин на листове

Свързани рецепти